Kira Toussaint zevende in finale 100 meter rugslag

De Amstelveense Kira Toussaint (27) is vanochtend in Tokyo zevende – en een na laatste – geworden tijdens de zwemfinale van de 100 meter rugslag. Vooraf leek al duidelijk dat er voor Toussaint niet veel meer in zat. Ze zwom een tijd van 59,11, ruim 1,5 seconden langzamer dan winnares McKeown uit Australië. “Ik heb van iedere minuut genoten”, zei ze na afloop voor de microfoon van de NOS.

Het bereiken van de Olympische finale was het sportieve doel van Toussaint. In die finale lag ze halverwege nog vijfde, maar die positie moest ze in de laatste meters prijsgeven.  Met haar prestatie in Tokyo is de in Amstelveen geboren zwemster in de voetsporen getreden van haar moeder, de eveneens Amstelveense Jolanda de Rover, die in 1984 de finale zwom van de 200 meter rugslag (en toen goud haalde).

In januari was Toussaint bij RTVA-presentator Mathijs Groenewoud te gast in het RTVA-programma Oog in Oog en toen keek ze al vooruit naar deze finale.