Lennart de Looze nu leider van GroenLinks

Lennart de Looze is de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks in de Amstelveense gemeenteraad.

De 25-jarige De Looze is de opvolger van Martin Kortekaas, die vandaag tijdens de raadsvergadering bekendmaakte na zes jaar af te treden als fractieleider. Kortekaas blijft tot de verkiezingen van maart 2022 wel lid van de gemeenteraad.

Het vertrek van Kortekaas en de benoeming van De Looze kwamen onverwacht, reden waarom burgemeester Tjapko Poppens zei ook geen bloemen gereed te hebben.

In de gemeenteraad werden vandaag de algemene beschouwingen gehouden naar aanleiding van de zogeheten Perspectiefnota van het College van B en W. Na de algemene beschouwing van Kortekaas maakte de fractie van GroenLinks de wisseling van de wacht bekend. Voor de verdere discussie nam De Looze de rol van fractievoorzitter al over.

Het was al langer bekend dat Kortekaas zich in 2022 niet meer verkiesbaar zou stellen. Hij zei het tijd te vinden voor een nieuwe generatie. Kortekaas was de laatste maanden vaak in conflict gekomen met andere fractievoorzitters over wat hij beschouwt als gebrek aan transparantie en dualisme in de Amstelveense gemeenteraad. Zo was hij opgestapt als lid van de zogeheten Agendacommissie en als voorzitter van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur. Hij ontkent overigens dat zijn vertrek daar iets mee te maken heeft.

Lennart de Looze, die sinds 2018 lid is van de gemeenteraad, staat bekend als een stevige debater. Hij kruist vaak de degens met burgemeester en wethouders, onder andere over volkshuisvesting en het beleid ten aanzien van Schiphol.