Raad van State beslist: ’t Jagerhuis blijft monument, dus geen villa’s

De Raad van State heeft woensdagmorgen bepaald dat  ’t Jagerhuis aan de Amstelzijde toch behouden blijft als monument. Het historische pand aan de rand van Amstelveen blijft dus staan in het Rijksmonumentenregister.

De eigenaar, Aemstel Monuments, wilde het pand van de monumentenlijst af hebben, om er zeven villa’s voor in de plaats te kunnen bouwen. Vereniging Historisch Amstelveen kwam tegen het besluit van de minister in beroep bij de rechtbank Amsterdam. De vereniging wil juist dat het pand zijn monumentenstatus behoudt. De rechtbank stelde de vereniging in augustus 2018 in het gelijk en handhaafde de monumentale status van het pand.

Aemstel Monuments is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die deed in januari 2020 een zogenoemde tussenuitspraak waarin de minister de opdracht kreeg om opnieuw te beoordelen of ’t Jagershuis monumentwaardig is of niet. De minister heeft naar aanleiding van deze tussenuitspraak in april 2020 opnieuw op de bezwaren van de vereniging beslist. Daarbij heeft de minister het bezwaar van de vereniging gegrond verklaard en het verzoek van Aemstel Monuments om ’t Jagershuis uit het monumentenregister te halen, alsnog afgewezen.

In de uitspraak van 21 juli 2021 beoordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak of de minister met dit nieuwe besluit heeft voldaan aan de opdracht in de tussenuitspraak van januari 2020 en of dit nieuwe besluit in stand kan blijven.

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State.

Foto Historisch Amstelland