Toussaint en Tsjakadoea naar huis, Albers en Koolhaas strijden verder in Tokyo

Alleen hockeyster Felice Albers is namens Amstelveen nog actief op de Olympische Spelen in Tokyo. Ook de uit Ouderker aan de Amstel afkomstige Ilse Koolhaas (Waterpolo) strijd nog om de prijzen. Voor zwemster Kira Toussaint en judoka Tornike Tsjakadoea is er, helaas zonder medailles, een einde aan het toernooi gekomen.

Tsjakadoea, eerder deze week al vierde in de klasse tot 60 kilo, verloor met het Nederlands team de strijd om het brons van Duitsland. Met twee vierde plaatsen presenteerde hij boven verwachting, maar toch zal hij enigszins teleurgesteld terugkeren naar Nederland.

Voor Toussaint, die haar grootste wens in vervulling zag gaan met een finaleplaats op de 100 meter rugslag, kwam in de estafette op de 4×100 meter wisselslag voor gemengde teams niet verder dan een zesde plaats.  Samen met tweevoudig medaillewinnaar Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) en Femke Heemskerk (vrije) werd wel het Nederlands record verpulvert. In een tijd van 3.41,25 waren ze ruim drie seconden sneller dan het oude record.

Op haar laatste afstand (de 4x 100 meter wisselslag) strandde Toussaint in de series op een tiende plaats.

Ilse Koolhaas uit Ouderkerk aan de Amstel strijdt met het waterpoloteam nog wel voor een medaille. Koolhaas en haar team versloegen vannacht Zuid-Afrika met 33-1 en hebben zich al geplaatst voor de kwartfinale. Zondagochtend om 08:30 uur sluit Oranje de poulefase af tegen Canada.

Hockeyster Felice Albers werd met Nederland eerste in de poule door Duitsland met 3-1 te verslaan. Albers, die tot nu toe vier keer scoorde, trof geen doel. Nederland speelt maandag om 13:30 voor een plek in de halve finale tegen Nieuw-Zeeland