Amstelveen veertiende op historische ranglijst Olympisch medaillewinnaars

Amstelveen staat op de veertiende plaats als het gaat om plaatsen waar Olympische medaillewinnaars geboren zijn. Elf medaillewinnaars komen uit onze stad. Van hen wonnen er vijf een gouden plak. Dat Amsterdam, voor Den Haag en Rotterdam, de lijst aanvoert is niet zo verrassend.

Het bedrijf Holidu onderzocht de geboorteplaatsen van de Nederlandse medaillewinnaars vanaf 1900 tot en met die in Tokyo. Voor de start van de spelen maakten wij al een overzicht van de in Amstelveen geboren deelnemers (vanaf 1980).

De meeste successen boekte Amstelveen in het hockey. Met de gouden plak van Felice Albers als verste aanwinst. Eerder was er ook goud voor de in Amstelveen geboren hockeysters Kitty van Male (2012, Londen), Lisanne de Roever (2008 Peking) en Kelly Jonker (2012 Londen),. Zwemster Jolanda de Rover won in 1984 goud in Los Angeles op de 200 meter rugslag.

Verder waren er Amstelveense medailles voor roeister Marlies Smulders (brons in 2004 en zilver in 2008), pakten hockeysters Van Male en Jonker in 2016 ook nog zilver en De Roever eveneens zilver in Athene (2004). Jolanda de Rover voegde in 1984 ook nog een bronzen plak op de 100 meter rugslag aan haar erelijst toe.