Tweede historische route loopt door het Oude Dorp en Keizer Karelpark

Wie meer wil weten over de (ontstaans-)geschiedenis van het Oude Dorp en het Keizer Karelpark kan vanaf nu de tweede historische route in Amstelveen wandelen. Onlangs zijn de informatiepanelen geplaatst waarop de ontwikkeling van Amstelveen van dorp tot stad beschreven staat. De eerste historische route is in oktober 2020 gelanceerd en vertelt de geschiedenis van Randwijck, Elsrijk en Patrimonium.

Het doel van de historische routes is om de kennis van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat onder de inwoners te vergroten. “We hebben heel veel positieve reacties ontvangen na de lancering van de eerste route”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Vooral in een jaar waarin we bijna nergens meer naartoe konden en we meer gingen wandelen in de eigen buurt, kwam de historische route op een goed moment. De eerste route had de Tweede Wereldoorlog als thema. Nu gaat het over de ontwikkelingen die onze gemeente door de jaren heen gevormd hebben; van dorp tot stad. Ook deze geschiedenis maakt onderdeel uit van de Amstelveense identiteit.”

De informatiepanelen zijn geplaatst op acht locaties in het Oude Dorp en Keizer Karelpark. De route start bij de voormalige ‘burgemeesterswoning’ aan de Dorpsstraat en voert vervolgens langs de Dorpskerk, het oude Raadhuis en de voormalige Marechausseekazerne, en steekt bij de Elegastbrug aan de Ouderkerkerlaan het Keizer Karelpark in. Vanaf hier gaat de route langs ‘De witte stad’, het Veenendaalplein, de Paaskerk, de ‘Hellingbaanflats’ en Van der Hooplaan. Op de informatiepanelen staat de ontstaansgeschiedenis van deze wijken, de stedenbouw en de architectuur beschreven. En specifiek over de stadsontwikkeling van Amstelveen: van agrarisch dorpje in het groen tot een forensenstad met planmatige wederopbouwwijken.

Participatie vormt een belangrijk onderdeel van dit project: belanghebbenden en bewoners hebben meegedacht en gepraat over de routes, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld met persoonlijke anekdotes, vóór en dóór Amstelveners. Er is een derde historische route in de maak. Deze route voert door de wijken Bovenkerk en Westwijk en heeft de titel ‘Oude normen, nieuwe waarden’. Voor deze route wordt nog gezocht naar verhalen en anekdotes. Dus kent u deze plekken als geen ander en wilt u bijdragen aan dit project? Neem dan contact op met de gemeente via het e-mailadres historie@amstelveen.nl of word lid van de Facebookgroep Historische Routes Amstelveen.