Voorlopig geen woningen op Kronenburg-Uilenstede

Woningbouwprojecten lopen spaak vanwege de beperkingen rondom Schiphol en dit is flink te voelen in Amstelveen. Het bestemmingsplan van de gemeente Amstelveen over de ontwikkeling van Kronenburg staat op dit moment stil en hier werd maandag 17 januari uitgebreid aandacht aan besteed in een uitzending van Nieuwsuur.

”Iedereen heeft het moeilijk en ook de woningbouw heeft het moeilijk, maar het lijkt soms wel dat Schiphol van alles is vrijgesteld en dat voelt niet goed”, vertelt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) in Nieuwsuur. In verband met de geluidsoverlast van het vliegverkeer, ligt dit deel van Amstelveen in het zogeheten ‘beperkingsgebied’. Daarom kan een plan van de gemeente om 2.500 studentenwoningen te bouwen voorlopig niet doorgaan.

Sinds de crisis is er veel leegstand van kantoren in Amstelveen, met name in Kronenburg-Uilenstede en juist daar zouden woningen en voorzieningen gebouwd kunnen worden. Het plan valt voor nu in duigen, omdat de Inspectie Leefomgeving en Transport strenger is geworden en vanwege de geluidsoverlast een streep door de plannen zet. Hoewel de gemeente Amstelveen veel onderzoek heeft gedaan en de mogelijkheden zijn geïmplementeerd in het bestemmingsplan, komen de twee partijen er niet uit. Daarom gaat de Raad van State zich binnenkort over deze situatie buigen.

Bekijk hier het fragment van Nieuwsuur.