Grote brand bij ’t Buurtnest in Uithoorn rondom jaarwisseling

De grote brand bij ’t Buurtnest aan de Arthur Van Schendellaan in Uithoorn heeft gezorgd voor een onrustig verloop van de jaarwisseling in onze gemeente. De ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling van twee jaar geleden in Uithoorn hebben zich gelukkig niet herhaald. Door alle inspanningen en extra maatregelen spreekt de gemeente, politie, handhaving en brandweer van een ‘beheersbare jaarwisseling’.

Vooraf is er geen enkel risico genomen. Door de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 in combinatie met de maatregelen tegen het coronavirus en het vuurwerkverbod waren de gemeente, de hulpdiensten en andere veiligheidspartners extra alert. Daarom was er ook extra inzet van politie, brandweer, jongerenwerkers, beveiligers, buurtvaders en handhaving om er voor te zorgen dat alles zo ordelijk mogelijk zou verlopen. Burgemeester Pieter Heiliegers: “Er is hard gewerkt en dat heeft ook zeker gewerkt. Helaas heeft de brandweer toch met veel materiaal moeten uitrukken om de brand bij ’t Buurtnest te blussen en onder controle te krijgen. Dit is een dieptepunt en een drama voor alle organisaties en partijen die verbonden zijn aan ’t Buurtnest. De schade aan het gebouw is aanzienlijk. Naar de oorzaak van de brand wordt nu onderzoek gedaan. In het nieuwe jaar moet gekeken worden hoe we dit grote gemis gaan aanpakken.”

De hulpdiensten zijn voornamelijk zeer druk geweest met en rondom de brand bij ’t Buurtnest. Eerder op de avond was het onrustig om het Legmeerplein. Tot twee keer toe moest de brandweer uitrukken vanwege brandstichting. Na contact door handhaving en politie met deze groep volwassenen is de rust wedergekeerd. De burgervader plaatst toch een kanttekening: ”Ook dit jaar is toch nog veel vuurwerk afgestoken, ondanks het verbod. Het getuigt van weinig fatsoen en respect voor degenen die zich wel aan de regels houden.” Uithoorn en de Kwakel wijken hiermee overigens niet af van het landelijke beeld.

Foto VLN Elvin Hendriks