Honden mogen los in grootste deel van het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos blijft grotendeels een losloopgebied voor honden, met uitzondering van het gebied bij de hoofdentree (in het noordoosten van het Bos). Daar moeten honden vanaf 1 mei aan de lijn.

Dit is de uitkomst van een stevige discussie tussen de gemeenten Amsterdam (eigenaar van het Bos), Amstelveen (waar het Bos in ligt) en belanghebbenden. Dit is woensdagmiddag 26 januari door de gemeente Amstelveen bekendgemaakt.

Het onderwerp honden hield de gemoederen bezig. Hondenbezitters en hondenuitlaatservices vreesden voor beperking van de (losloop)gebieden in het Bos. De gemeente Amsterdam gaf voor die vrees ook alle aanleiding, want vaak is door de gemeente het afgelopen jaar gewezen op de negatieve gevolgen van loslopende honden voor de natuur.

Dat leidde ertoe dat twee petities zijn ingediend, waarvan één door Eefa Doyle en Paul Borgmann namens 22 hondenuitlaatservices. Uit het merendeel van de reacties op de inspraakversie van het Amsterdamse Bosplan 2020-2030 bleek dat bezoekers het belangrijk vinden dat álle groepen gebruikers op een prettige en veilige manier van het Bos kunnen genieten.

Eefa Doyle (hondenoutletservice Outlet) zegt blij te zijn met de uitkomst: “Ik ben blij met de resultaten van het participatietraject die we met de petitie hebben kunnen bereiken. Honden kunnen alsnog op vele plaatsen in vrijheid loslopen, zowel met hun baasjes als met professionele uitlaatservices.” De Amstelveense wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) is ook verheugd. Zij vindt het belangrijk de nieuwe afspraken te “evalueren, overlast en effecten op natuurontwikkeling goed te monitoren en samen met alle bezoekers te blijven kijken hoe de verschillende gebruikers van het Bos naast en met elkaar van het Bos kunnen genieten.”

In september van het vorig jaar was het onderwerp honden in het Bos een onderwerp tijdens een uitzending van het RTVA-programma 1Amstelveen. Daaraan wilde de wethouder toen nog niet meewerken.