Lichaam oud-MIVD’er Hans van de Ven opgegraven

Het lichaam van de in 2021 overleden Hans van de Ven (oud-medewerker van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD) is op maandagochtend 31 januari opgegraven voor nader onderzoek. Dit werd gedaan door het Openbaar Ministerie (OM) op een begraafplaats in Amsterdam. Eerder deze week werd bekendgemaakt dat de doodsoorzaak én datum van overlijden niet kunnen kloppen.

Het laten opgraven van een overledene komt zelden voor, toch koos het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ervoor om het lichaam op te graven. Dit omdat er veel onduidelijkheid is rond de dood van Hans van de Ven. Lange tijd werd uitgegaan van een natuurlijke dood, maar na speurwerk van het AD en een team van experts werd deze beslissing in twijfel getrokken. Het OM, zo meldt het AD, zegt nader onderzoek te doen ‘naar de doodsoorzaak van Hans van de Ven.’

Van de Ven werd op 5 februari 2021 dood aangetroffen in zijn woning in Amstelveen.