Geen vorst, maar gemeente Amstelveen strooit

Gonnie van Rietschoten, ondernemer en kandidaat-raadslid van Actief voor Amstelveen (AVA), vroeg zich af waarom er op maandagochtend 24 januari ‘gestrooid werd in Amstelveen terwijl de temperatuur boven het vriespunt bleef.’ “Veel strooizout is niet bevorderlijk voor het milieu”, laat ze weten in een Twitterbericht aan de gemeente Amstelveen. De gemeente zegt in een reactie op het social mediakanaal weten dat er preventief gehandeld wordt. 

“Een beslissing tot strooiactie wordt vanuit diverse data en adviezen genomen”, schrijft gemeente Amstelveen op Twitter. “Amstelveen heeft twee gladheidmeldsystemen die data genereren en een weerbureau dat daarmee een wegdekverwachting maakt in verband met de weersverwachting. Het kan voorkomen dat er uit deze data kans op gladheid wordt verwacht, waarop een strooibeslissing wordt genomen, maar dat het de loop van de nacht toch minder opklaart en de wegdektemperaturen dan toch boven nul blijven.”

Het zout blijft een aantal dagen werkzaam onder gunstige weersomstandigheden. Voor aankomende nacht werkt het gestrooide zout nog. Dit is handig, want in de nacht van 24 op 25 januari is er kans op gladheid op bruggen en viaducten in Amstelveen.