Lillian Bóza stopt als directeur van Cobra Museum door long COVID

Lillian Bóza stopt als directeur van het Cobra Museum voor Moderne Kunst vanwege de gevolgen van long COVID. Vanwege haar gezondheidssituatie legt ze haar werkzaamheden neer en zal in die hoedanigheid niet bij het museum terugkeren. Stefan van Raay heeft sinds januari 2021 de taken van directeur waargenomen, en zal dat de komende periode blijven doen.

Het is bekend dat Bóza al sinds december 2020 lijdt aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ze werd benoemd als directeur van het Cobra Museum per 1 april van dat jaar en neemt met ‘pijn in haar hart afscheid’: “Ik heb nog zo veel plannen die ik graag in het museum wilde realiseren, maar helaas laat mijn gezondheid dat door langdurige COVID nu niet meer toe. Ik moet mij nu volledig focussen op mijn herstel en het museum moet ook door.”

Bóza, die dus al snel na haar aantreden uitviel, zou als directeur verantwoordelijk worden voor de artistieke koers, de zakelijke ontwikkelingen en het algemeen beleid van het Cobra Museum. Het bestuur van het Cobra museum zei haar iemand gevonden te hebben ‘die zowel inhoudelijk als zakelijk zeer ervaren is en een uitgebreid netwerk heeft in de museum- en mediawereld.

Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden heeft Bóza onder andere gewerkt bij het Stedelijk Museum Amsterdam en het Instituut Collectie Nederland. Sinds 1997 was zij werkzaam als programmamaker, redacteur en regisseur voor kunst- en cultuurprogramma’s op televisie. Eerst in dienst van de AVROTROS en later als zelfstandig programmamaker.

Zij was in de periode 2015-2019 bestuurslid van het Cobra Museum en later actief bestuurslid en voorzitter van de aankoopcommissie van de Titus Cirkel, onderdeel van de Vereniging Rembrandt, gericht op moderne en hedendaagse kunst.

Bij haar aantreden noemde ze het Cobra Museum ‘een inspirerend daglichtmuseum om de hoek van het winkelcentrum van Amstelveen. Hier kan je even aan de drukte van de dag ontsnappen en tot jezelf komen tussen de prachtige collectie en spraakmakende tentoonstellingen. Mijn ambitie is dat nog meer mensen zich thuis gaan voelen in het Cobra Museum en het museum zullen verlaten met een goed gevoel of nieuw verhaal. Want kunst scherpt de geest, verruimt de blik en geeft energie. Op een dergelijke manier kunst beleven, kan bij uitstek in het Cobra Museum.’

Stefan van Raay sprak in maart 2021 tijdens een uitzending van 1Amstelveen (toen Bóza ook al was uitgeschakeld) over de toekomst van het Cobra Museum, dat in 2020 het 25-jarig bestaan vierde, maar de komende jaren niet meer kan vertrouwen op een vaste financiële bijdrage van de gemeente Amstelveen. Het moet proberen vooral ook meer Amstelveners te interesseren voor het museum.

Foto: Lillian Bóza (links), kort na haar benoeming, en Stefan van Raay