Raadsvergadering: 3,5 uur kijken naar burgemeester Poppens

Wie de moeite nam woensdagavond 16 februari digitaal te kijken naar de gemeenteraadsvergadering heeft ruim 3,5 uur alleen burgemeester Tjapko Poppens in beeld gehad. Het audiovisuele systeem in de raadzaal faalde hopeloos, maar omdat het geluid van de vergadering wel doorkwam, voldeed de gemeente nog maar nét aan de wettelijke eis dat een gemeenteraad altijd in het openbaar moet vergaderen.

De laatste vergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart werd na lange tijd wel weer in de raadzaal van het raadhuis gehouden, maar was vanwege de coronamaatregelen niet altijd niet toegankelijk voor pers en publiek. Zij waren aangewezen op de gemeentelijke website waarop, voor wie even wil zoeken, een livestream te vinden is.

Al snel werd duidelijk dat het audiovisuele systeem, dat ervoor moet zorgen dat sprekers niet alleen kunnen worden gehoord, maar ook in beeld worden gebracht, niet functioneerde. Na ruim 35 minuten maakte burgemeester Poppens, de voorzitter van de gemeenteraad, daarvan ook melding in de vergadering. Griffier Debby de Heus sprak desgevraagd van een “probleem met de camera’s; ICT probeert het zo snel mogelijk te verhelpen”.  Dat lukte blijkbaar niet.

In de vergadering memoreerde de burgemeester wel de plannen van de gemeente om te investeren in nieuwe audiovisuele apparatuur. “Ik ben blij dat uw raad wat geld beschikbaar heeft gesteld om dit allemaal een beetje te moderniseren; het is hoognodig, mensen.”

Stemmen
Ook met het digitale systeem om de raadsleden te laten stemmen ging het nodige mis. Het duurde lang voordat het functioneerde. Een van de raadsleden vroeg de burgemeester daarom of het niet verstandig was te stemmen bij het opsteken van de hand. Op dat moment leek het systeem echter weer te gaan werken.

Tijdens de digitale stemming over het voorstel voor de bouw van een woontoren van zeventien verdiepingen aan de Ouderkerkerlaan, bleek bovendien dat raadslid Jacqueline Höcker vóór had gestemd, terwijl ze tégen had willen stemmen. Dat bleek een fout van het raadslid zelf te zijn. Burgemeester Poppens was niet bereid dit nog recht te zetten. Ook zonder de steun van Höcker had het voorstel overigens een meerderheid gekregen.