Eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Amstelveen

In Amstelveen zijn tot op heden 180 Oekraïense vluchtelingen opgenomen. De afgelopen dagen zijn deze personen ondergebracht in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel in Kronenburg. In het noorden van Amstelveen zijn dus de eerste Oekraïners opgevangen, de verwachting is dat er de komende periode meer Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in de regio.

“De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. De gemeenteraad en het college vinden het belangrijk om ook in Amstelveen Oekraïense vluchtelingen op te vangen en hulp te bieden. We hopen dat de vluchtelingen hier tot rust kunnen komen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel hulp er uit de Amstelveense samenleving wordt geboden om deze mensen te steunen en een hart onder de riem te steken”, vertelt burgemeester Tjapko Poppens

De gemeente zegt de mensen die opgevangen worden te registreren en te bekijken welke dagelijkse voorzieningen en (medische) hulp nodig zijn. De gemeente is hierover in gesprek met maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis, Participe, Joods Maatschappelijk Werk, de Vrijwilligerscentrale en de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen.

Vergoeding Rijk

Het Rijk gaat geeft de opvang van Oekraïense vluchtelingen door gemeenten financieren. De hoogte van de rijksbijdrage is nog niet bekend, ook niet wanneer het geld beschikbaar komt. Omdat nu reeds diverse zaken geregeld en daarmee ook bekostigd moeten worden, is op korte termijn een werkbudget nodig. Het college stelt de gemeenteraad voor om een lokaal fonds ‘Opvang Oekraïners’ van 5 miljoen euro als voorfinanciering beschikbaar te stellen. De gemeenteraad besluit hier nog over.

Zelf mensen opvangen

Inwoners die Oekraïners willen opvangen kunnen terecht op de site van takecarebnb voor een eerste screening. Amstelveners die al Oekraïense vluchtelingen in huis hebben, kunnen een afspraak maken om hen te laten registreren.

Voor vragen over opvang en hulp aan Oekraïeners kunt u mailen naar: oekraine@amstelveen.nl.