Hoe kan ik Oekraïense vluchtelingen helpen?

Veel mensen zijn door het Russische geweld Oekraïne ontvlucht en sommige daarvan worden in Amstelveen opgevangen. Op het moment van schrijven, zijn er 360 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Amstelveen. Veel Amstelveners zitten met de vraag hoe ze kunnen helpen. In dit bericht kunt u lezen wat u kunt doen en bij welke instanties u terecht kunt om te helpen.

Inzameling van spullen
Donaties zijn van harte welkom en kunnen gebracht worden naar Handweg 121. Hier zit de organisatie Open House. De organisatie vraagt laptops die als educatief gebruik kunnen worden ingezet voor kinderen. Als je een laptop doneert kenmerk deze dan met het label ‘for education’. Verder is kleding van goede kwaliteit voor zowel kinderen, vrouwen en mannen welkom. Ook donaties voor baby’s zijn van harte welkom, evenals medische spullen, (thermo)kleding, slaapspullen en powerbanks.. Wil je meer weten welke spullen gedoneerd kunnen worden? Klik hier.

Vluchteling in huis opvangen
Als je een Oekraïense vluchteling in huis wilt opvangen, doe dit dan via de website Takecarebnb. Dit is een platform die vluchtelingen en gastgezinnen met elkaar matcht. Oekraïense vluchtelingen blijven maximaal drie maanden bij het gastgezin. Het is belangrijk dat vluchtelingen die tijdelijk op uw adres verblijven, worden ingeschreven bij de gemeente. Dit zodat zij in aanmerking kunnen komen voor voorzieningen zoals onderwijs. Voor inschrijving dient u telefonisch een afspraak met de gemeente (afdeling migratie) te maken (020 – 540 49 11).

Vragen via gemeente
Ook de gemeente Amstelveen levert een bijdrage aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en krijgt veel vragen van inwoners. Antwoorden op de meeste gestelde vragen vind je hier. Voor andere vragen aan de gemeente omtrent Oekraïense vluchtelingen kunt u mailen naar oekraine@amstelveen.nl.

Bekijk hier de (video)reportages van RTVA over verhalen uit Amstelveen van de oorlog in Oekraïne.