Lintje voor Marga van Herteryck (bbA) bij afscheid gemeenteraad

De gemeenteraad heeft dinsdagavond afscheid genomen van 21 raadsleden die na de gemeenteraadsverkiezingen niet terugkeren. Uit handen van burgemeester Tjapko Poppens ontving Marga van Herteryck daarbij een lintje dat hoort bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau. Ze zat twaalf jaar in de raad, eerst voor het CDA (2006-2014) en de laatste vier jaar (2018-2022) namens Burgerbelangen Amstelveen.

De gemeenteraad komt deze week twee keer bijeen: na het afscheid van de oude raadsleden op dinsdagavond, is woensdagavond de installatie van nieuwe raadsleden. Voor sommige raadsleden, zoals Victor Frequin van de VVD, lijkt het afscheid overigens voorlopig. De kans is groot dat hij na de vorming van een nieuw college (als Herbert Raat opnieuw wethouder wordt) zijn plaats in de gemeenteraad opnieuw kan innemen. Mag de VVD twee wethouders leveren (en komen die uit de raad) dan kan ook nummer 10 op de lijst, Bas Zwart, zijn zetel terugkrijgen.

Een staande ovatie was er dinsdagavond voor Hans Bulsing van de VVD, die afscheid nam na 24 jaar raadslidmaatschap. Enkele jaren geleden had Bulsing zijn koninklijke onderscheiding al gekregen. Bulsing was het raadslid met veruit de meeste jaren ervaring.

De raadsvergadering duurde dinsdagavond van half acht tot elf uur. Alle afscheidnemende raadsleden werden toegesproken door burgemeester Poppens en voor zover ze aanwezig waren hielden ze ook een speech.

De vergadering werd halverwege voor een kwartier onderbroken om Paul Feenstra medisch te verzorgen. Deze had fikse snijwonden aan een van beide handen opgelopen toen hij de fragiele vaas met bloemen kapot stootte, die de burgemeester uitreikte aan alle afscheidnemende raadsleden. Met een flink verband om de hand kon ook Feenstra zijn afscheidsspeech houden.

Naast Bulsing, Frequin, Feenstra en Zwart, werd van nog vier VVD’ers afscheid genomen: Arjan Gerritsen, Tom Coumans, Remco Snoek en Benjamin Smalhout. Robert Zuidbroek, Anne Mieke van der Vet en Edwin van der Waal namen afscheid als raadslid van D66. Daarnaast werd afscheid genomen van Cheimaa Aouni en Martin Kortekaas van GroenLinks, Sandra van Engelen en Pier Rienks van het CDA en van Danielle Hacquebard (OCA), Bert de Pijper (ChristenUnie), Marina Casadei (SP), Guido Dennenbroek (PvdA) en Jacqueline Solleveld Olthof (bbA).

Bewegende beelden van het afscheid van de ‘oude’ gemeenteraad zijn donderdagavond te zien in het maandelijkse politieke RTVA-programma ‘Beslist in Amstelveen’.