Projectontwikkelaar start petitie tegen gemeentebestuur over bouw aan Galjoen

Dat een projectontwikkelaar in de clinch ligt met een gemeente is niet heel bijzonder, maar dat ze inwoners vraagt partij te kiezen, is dat wel. Utrechtshuys doet dat deze week in het Amstelveens Nieuwsblad met een paginagrote oproep om een petitie te ondertekenen.

“Ja! Inwoners van Amstelveen, laat uw stem horen! Gemeente werkt bouw van nieuwe woningen op huidig industrieterrein tegen”, zo luidt de oproep. De projectontwikkelaar heeft twee jaar geleden een groot deel van het in verval geraakte industrieterrein Galjoen/Nesserlaan gekocht (40 jaar geleden nog munitiemagazijnen van het ministerie van Defensie). “Op korte termijn kunnen hier starterswoningen, eengezinswoningen en/of seniorenwoningen met een woonzorgcentrum en met veel groenzones gerealiseerd worden”, zegt Utrechtshuys.

Het bestemmingsplan staat woningbouw echter niet toe. Via een spoedprocedure (voorbereidingsbesluit) heeft de gemeenteraad in het geheim bovendien een ander voorstel van de projectontwikkelaar (om er een distributiecentrum te bouwen) in allerijl gedwarsboomd. “Met deze petitie willen wij de gemeente Amstelveen aansporen naar de behoeften van de inwoners te luisteren en het bestemmingsplan aan te passen, zodat wonen op het huidige industrieterrein mogelijk wordt.”

Het CDA in de gemeenteraad heeft kritiek op de aanpak van het college van burgemeester en wethouders. De partij vindt dat het college de gemeenteraad onvoldoende heeft geïnformeerd toen vorig jaar het besluit over het bestemmingsplan moest worden genomen. CDA-burgerraadslid Dick Aanen vertelde daarover kortgeleden in het RTVA-programma Beslist in Amstelveen (vanaf 20:00 minuten).