VVD verliest maar blijft de grootste

De VVD blijft de grootste partij in Amstelveen, maar lijsttrekker Herbert Raat zag zijn partij wel twee zetels verliezen. Winnaars waren Burgerbelangen Amstelveen (+1) en nieuwkomer Goed voor Amstelveen (+2). Dit bleek gisteravond uit de (voorlopige) verkiezingsuitslag, nadat vrijwel alle stemmen geteld waren.

Naast de VVD verloren ook GroenLinks (-1) en het CDA. De Christen Democraten hebben nu nog 1 zetel over in de Amstelveense gemeenteraad. De volledige uitslag ziet er als volgt uit:

In totaal gingen er in Amstelveen 34.410 kiezers naar de stembus. Dat gaf een opkomstpercentage van 52,85%. Van die stemmen waren 198 stemmen ongeldig of blanco.

Deze voorlopige uitslag maakt duidelijk dat de huidige coalitie (VVD, D66 en PvdA) geen meerderheid meer heeft en dat er dus een nieuwe coalitie zal komen. Geen enkele partij wilde tijdens de uitslagenavond te ver vooruitkijken, maar alle twaalf deelnemende partijen haalden minimaal 1 zetel en zullen dus door de VVD, de grootste partij, worden uitgenodigd om te komen praten over de toekomst van Amstelveen.

Bekijk hier de LIVE registratie die RTVA maakte tijdens de uitslagenavond in het raadhuis. In de loop van donderdag zal er een samenvatting van de avond geplaatst worden en komen we met meer details van de verkiezingsuitslag.