4.000 huishoudens in Amstelveen wachten nog op energiecompensatie

Eind maart besloot de rijksoverheid ieder huishouden met een inkomen van 120% of minder van het minimumloon te compenseren voor de hoge energielasten. 800 euro wordt hiervoor per gezin ter beschikking gesteld. Tot op de dag van vandaag is deze tegemoetkoming in Amstelveen nog steeds niet uitbetaald.

De Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) zegt dat het bedrag dat de rijksoverheid in totaal beschikbaar wil stellen ‘bij lange na’ niet voldoende is om iedereen die recht op deze regeling heeft, te kunnen compenseren. Dat zorgt voor grote bezorgdheid bij de SP Amstelveen, die vragen stelt over de energiecompensatie in Amstelveen.

Op vragen van RTV Amstelveen laat een woordvoerder van de gemeente weten dat de voorbereidingen voor de uitbetalingen in volle gang zijn. We hopen zo snel mogelijk de energietoeslag uit te keren aan inwoners die hiervoor in aanmerking komen. Inwoners met een bijstandsuitkering krijgen de energietoeslag automatisch op hun rekening over gemaakt.

Amstelveen zou volgens de berekeningen ruim 3 miljoen euro van het Rijk moeten ontvangen omdat er rond de 4.000 huishoudens zijn die moeten rondkomen van maximaal 120% van het minimumloon. Eind mei krijgt de gemeente het definitieve bedrag te horen dat ze krijgt toegewezen. Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft op 30 maart aan de Tweede Kamer toegezegd dat gemeenten voldoende geld krijgen om de energietoeslag uit te betalen aan alle huishoudens met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum rond moeten komen. In Amstelveen hanteren wij voor minimavoorzieningen een inkomensgrens tot 130% van het wettelijk sociaal minimum. Zo voorkomen we dat inwoners met de armoedeval te maken krijgen. Het zou daarom toe te juichen zijn als het Rijk de doelgroep voor de energietoeslag uitbreidt tot 130% van het wettelijk sociaal minimum”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen: ”De impact van energie-armoede kan namelijk groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan gevolgen voor de gezondheid. Of mensen ontvangen geen bezoek meer thuis omdat ze de energierekening niet kunnen betalen. Het risico op sociaal isolement neemt dan toe. Daarom bieden wij al langere tijd geld voor de energierekening via de bijzondere bijstand, hier zijn we al mee gestart voor de landelijke regeling kwam.”

SP-raadslid Nora Fakirni: Deze groep mensen weet letterlijk niet meer hoe ze rond moeten komen en hebben de 800 euro aan compensatie voor hun energierekening echt nodig. We hopen dat de gemeente ervoor zorgt dat deze groep mensen die compensatie ook echt krijgt.

Mocht de financiële bijdrage van het Rijk niet voldoende zijn, zo stelt de SP, moet de gemeente dit bedrag voorschieten en later bij de overheid terugvragen. “Natuurlijk wil je als gemeente je geld verantwoord uitgeven, maar het zou onverantwoord zijn om deze mensen letterlijk en figuurlijk in de kou te laten staan.” De gemeente laat weten dat ze al bijspringt waar nodig. Ook mensen die kampen met betaalachterstanden kunnen terecht bij het Amstelveenloket voor advies of schuldhulpverlening.