Historische medaille voor floretschermer Giacon in Belgrado

Floretschermer Daniël Giacon uit Aalsmeer heeft in het Servische Belgrado een wereldprestatie neergezet. Met zijn derde plaats is hij de eerste Nederlander ooit die een medaille op een werelbekerwedstrijd weet te veroveren.

Ruim 200 schermers kwamen in Belgrado in actie. Na de poulewedstrijden op zaterdag, waarin Giacon al zijn vijf wedstrijden wist te winnen, plaatste hij zich direct voor het hoofdtoernooi.

De schermer van SchermCentrum Amsterdam versloeg zondag eerste de Hongaar Szemes om vervolgens af te rekenen met de nummer veertien van de wereld, de Amerikaan Massialas. Voor een plek in de kwartfinale werd de de Amerikaan Kubla verslagen en na de zege op de Braziliaan Toldo was Giacon zeker van een medaille.

Het werd uiteindelijk brons na een verlies in de halve finale tegen de Italiaan Tommaso Marini (15-9). Giacon staat nu op de 42e plaats op de Wereldranglijst en heeft als doel deelname aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Foto A. Bizzi