Oekraïense vluchteling krijgt 260 euro leefgeld van de gemeente

De gemeente Amstelveen is gestart met leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen, vooruitlopend op de definitieve regeling van het Rijk. Het leefgeld bestaat uit een toelage voor voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven. De gemeente start op woensdag 6 april met de regeling.

Oekraïense vluchtelingen die in Amstelveen verblijven kunnen vanaf woensdag 6 april leefgeld krijgen van de gemeente. Het Rijk is bezig met een regeling, maar omdat deze nog even op zich laat wachten heeft de gemeente besloten hierop vooruit te lopen. Veel vluchtelingen hebben namelijk geen geld meer en zijn afhankelijk van giften van inwoners en instanties. De gemeente wil mensen in staat stellen zelfstandig basale persoonlijke uitgaven te doen.

Leefgeld wordt verstrekt aan vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente en over een bankrekening beschikken. Daarbij maken wij onderscheid tussen vluchtelingen in de gemeentelijke opvang en vluchtelingen die bij particulieren verblijven. Vluchtelingen in de opvang ontvangen €205,- voor voedsel en €55,- voor kleding en andere persoonlijke uitgaven per persoon per maand. De vergoeding voor voedsel krijgen zij op dit moment in natura in het hotel, in de vorm van maaltijden. Vluchtelingen die bij particulieren verblijven ontvangen daarbij €215,- per persoon per maand voor hun verblijf (en €55,- per kind <18). Bij de uitvoering van de regeling begint de gemeente met vluchtelingen die bij particulieren verblijven, omdat zij nog niets hebben gekregen.

Het voorschieten van het leefgeld wordt gedekt uit het Lokaal werkbudget Oekraïne. Het Rijk heeft aangekondigd alle kosten die gemeenten maken te vergoeden. Het bedrag dat wij verstrekken als leefgeld is hetzelfde bedrag als het Rijk gaat verstrekken.