Ondanks krapte toch leegstand: ‘Onverteerbaar dat dit mogelijk is in onze gemeente’

Leegstand in tijden van woningnood. Het klinkt tegenstrijdig, maar toch blijkt een aantal woningen al geruime tijd leeg staan. Afgelopen vrijdag deed de SP een buurtverkenningsronde door de Schildersbuurt. Tijdens hun bezoek troffen ze meerdere leegstaande woningen aan.

In een gesprek met buurtbewoners kwam naar voren dat de verouderde huizen met enkel glas voor, volgens de SP, veel te hoge bedragen te koop worden aangeboden. De SP concludeert: “Huizen die ooit in de sociale huursector vielen, worden nu te koop aangeboden voor 700.000 euro. Degenen die al langere tijd wonen in de wijk betalen huurprijzen van rond de 800 euro, maar wie nieuw in de wijk komt, mag bijna het dubbele neertellen voor een woning van dezelfde kwaliteit.”

Niet alleen in de Schildersbuurt lijkt leegstand te zijn. SP-raadslid Patrick Adriaans meldt dat er bij de SP meer berichten binnenkomen over nog meer leegstand van dure (koop)woningen. “Ik denk dan ook aan de Bankrastoren, waar peperdure flats onverkoopbaar en onverhuurbaar blijken te zijn. Het is onverteerbaar dat dit mogelijk is binnen onze gemeente waar zoveel mensen op zoek zijn naar betaalbare woningen. Het onderwerp leegstand moet zo snel mogelijk op de agenda komen, want dit is niet meer uit te leggen aan de Amstelveners”