Bunker aan Wolfert van Borsselenweg heropend

De renovatie van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen is afgerond. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn aangepakt, zodat de historische locatie klaar is voor educatief gebruik. Op zondag 8 mei en zaterdag 14 mei kunnen geïnteresseerden voor het eerst een bezoek brengen aan de bunker. Op initiatief van de Amstelveense René Kok is hier in de maand waarin we oorlogsslachtoffers herdenken en de bevrijding vieren een kleine expositie ingericht met objecten en foto’s uit zijn verzameling over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen.

René Kok is verzamelaar van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en omstreken en beheerder van de informatieve Facebookpagina Amstelveen tijdens de bezetting. De kleine expositie die te bezichtigen is tijdens de openstelling van de bunker is ingericht met objecten en foto’s uit zijn eigen verzameling.

De Vereniging Historisch Amstelveen heeft geholpen bij de inrichting van de bunker en heeft onder andere vitrines beschikbaar gesteld. Tijdens de openstelling zijn beide partijen aanwezig om een toelichting te geven op de historie van de bunker en de expositie. De bunker, een gemeentelijk monument, is een van de weinige tastbare historische herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en daarom een belangrijk hulpmiddel om over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis te kunnen vertellen aan huidige en volgende generaties, vertelt wethouder Herbert Raat. Een expositie op deze locatie maakt extra indruk. Dit is ook de reden waarom de bunker is meegenomen in het lespakket Historisch Besef.

Educatief gebruik
Vanaf het schooljaar 2022-2023 kunnen groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen de bunker bezoeken. De historische locatie aan de Wolfert van Borsselenweg is opgenomen in het lespakket Historisch Besef en maakt onderdeel uit van de leerlijn over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Tijdens een locatiebezoek aan de bunker bekijken de leerlingen de oorlog vanuit drie verschillende perspectieven: vanuit de Duitse bezetter, vanuit het verzet en vanuit de inwoner van Amstelveen. Het lespakket is in opdracht van de gemeente gemaakt door Cultuureducatie Amstelland. Vanaf half mei beginnen zij met de inrichting van de bunker ten behoeve van het educatief gebruik. Eind mei brengen twee schoolklassen een proefbezoek aan de bunker en wordt de les geëvalueerd.

Openstelling
De bunker aan de Wolfert van Borsselenweg is zondag 8 mei en zaterdag 14 mei tussen 11:00 en 15:00 uur vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Iedereen is welkom om het resultaat van de renovatie en de expositie te komen bekijken.