Hoge opkomst bij bunker aan Wolfert van Borsselenweg

In de afgelopen twee weekenden is de onlangs gerenoveerde bunker aan de Wolfert van Borsselenweg twee dagen opengesteld voor publiek. De interesse bleek groot. Zondag 8 mei en zaterdag 14 mei namen ruim 150 geïnteresseerden een kijkje in de bunker waar een tijdelijke expositie over de Tweede Wereldoorlog te zien was. Recentelijk zijn zowel de binnenkant als de buitenkant van de bunker aangepakt, zodat de historische locatie klaar is voor educatief gebruik.

Op beide dagen was de bunker tussen 11.00 tot 15.00 uur vrij toegankelijk en was er een kleine expositie ingericht met objecten en foto’s uit de verzameling van René Kok over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Naast veel buurtbewoners en andere Amstelveners, maakten ook voormalig Amstelveners speciaal de reis naar de bunker vanuit plaatsen als Medemblik en Uithoorn. Zij vertelden nieuwsgierig te zijn, omdat zij vroeger in de wijk woonden of als jongere goede herinneringen hebben aan de bunker toen het een jeugdhonk was. ‘Onherkenbaar’ en ‘wat klein’ waren veel gehoorde opmerkingen.

Draagvlak

“De ruime opkomst laat zien dat er draagvlak is voor het openstellen van dit gemeentelijk monument voor kleine exposities en educatief gebruik”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Naast dat mensen nieuwsgierig waren naar het interieur is er met belangstelling gekeken naar de expositie van René Kok die beide dagen aanwezig was om uitleg te geven. Net als Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen. We willen hen beiden hartelijk danken voor de tijd die zij erin hebben gestoken. We gaan onderzoeken of we de bunker op meerdere momenten kunnen openen voor publiek. Dit zal in ieder geval gebeuren tijdens de Open Monumentendagen in het tweede weekend van september.”

Educatief gebruik

Vanaf het schooljaar 2022-2023 kunnen groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen de bunker bezoeken. De historische locatie aan de Wolfert van Borsselenweg is opgenomen in het lespakket Historisch Besef en maakt onderdeel uit van de leerlijn over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Tijdens een locatiebezoek aan de bunker bekijken de leerlingen de oorlog vanuit drie verschillende perspectieven: vanuit de Duitse bezetter, vanuit het verzet en vanuit de inwoner van Amstelveen. Het lespakket is in opdracht van de gemeente gemaakt door Cultuureducatie Amstelland. Begin juni beginnen zij met de inrichting van de bunker ten behoeve van het educatief gebruik. Dan brengen schoolklassen van twee Amstelveense scholen, waaronder Het Palet-Zuid, een proefbezoek aan de bunker en wordt de les geëvalueerd.