Pilotenbond daagt KLM voor rechter

Pilotenbond VNV, de vakbond van Nederlandse burgerluchtvaartpiloten daagt KLM voor de rechter. De vliegers zijn het niet eens met het besluit van de luchtvaartmaatschappij om alleen nog mensen aan te nemen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De bond eist dat die voorwaarde wordt geschrapt.

Tijdens de coronacrisis hanteerden veel landen een strikt reisbeleid waarbij een vaccinatie werd verplicht. Dat geldt voor sommige bestemmingen nog steeds. Dat zorgde ervoor dat KLM ongevaccineerde bemanningsleden niet overal naartoe kon inzetten, hetgeen soms een complexe puzzel qua personeelsplanning opleverde. Toch blijkt KLM in de cao’s afgesproken te hebben dat er voor alle werknemers vrijwilligheid bestaat ten aanzien van vaccinaties.

Persoonlijke keuze
In april kondigde KLM aan om voortaan alleen nog volledig gevaccineerde piloten en stewardessen te willen aannemen. Cabinebond VNC ziet daarin geen bezwaar, maar pilotenbond VNV ziet dat de maatregel lijnrecht indruist tegen gemaakte afspraken. In een kort geding, dat op 19 mei dient, eist de vakbond nakoming van afspraken en stopzetting van de vaccinatieplicht. “We zijn absoluut niet tegen vaccineren, maar wel tegen de vaccinatieplicht die KLM aan sollicitanten oplegt”, zegt VNV-voorzitter Willem Schmid. “In onze cao is nou eenmaal vastgelegd dat deze vaccinaties een persoonlijke keuze zijn.

Rechtszaak
Die cao geldt voor bestaande en nieuwe werknemers en daar moet KLM zich dan ook maar aan houden. Bovendien zijn er ruim voldoende vliegers inzetbaar, waardoor er ook geen operationele noodzaak is voor KLM om vaccinatie te verplichten. “Het Luchtvaart Collectief, dat zich tijdens de coronacrisis uitsprak tegen diverse coronamaatregelen voor luchtvaartpersoneel, kijkt uit naar de uitkomst van de rechtszaak. “We hebben met grote ontsteltenis kennisgenomen van het feit dat KLM deze vaccinatieplicht instelt als eis voor nieuwe crewleden. Dit beleid is voor ons onacceptabel. Vaccineren moet te allen tijde een vrije keuze zijn voor alle professionals werkzaam in de luchtvaart, waaronder cabinepersoneel, grondmedewerkers, luchtverkeersleiders en verkeersvliegers”, vindt voorzitter Mark Juch.