Toch geen tijdelijke voetgangersbrug over A9 Amstelveen: het past niet

Om de bereikbaarheid tussen Amstelveen-Noord en Zuid voor voetgangers en fietsers, tijdens de bouw van de verdiepte ligging te waarborgen, heeft VeenIX vorig jaar drie tijdelijke bruggen bij het Kazernepad, de Amsterdamseweg en de keizer Karelweg geplaatst. Voor een vierde tijdelijke voetgangersbrug ter hoogte van het Bovenlandpad blijkt nu toch te weinig ruimte.

“De viaducten bij de Amsterdamseweg en het Kazernepad moesten wijken omdat er te weinig ruimte onder de viaducten was voor de bouw van de A9”, vertelt Jara Brinkman, omgevingsmanager bij VeenIX. “Om de verbinding tussen Noord en Zuid Amstelveen te behouden, is er op die locaties twee tijdelijke bruggen geplaatst.” Vanwege de verkeersdrukte is er ook een tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers over de oprit naar de A9 geplaatst, al blijkt een vierde voetgangersbrug dus nu niet te lukken.

“De afgelopen maanden hebben we het ontwerp daarvan verder uitgewerkt en is gebleken dat er te weinig ruimte is voor de opgang van de brug aan de zuidzijde van de A9′, vertelt Jara. “Om de trappentoren te realiseren binnen de projectgrens, moeten de Burgemeester Rijnderslaan en de toekomstige, tijdelijke oprit 5 richting Holendrecht, opschuiven tot vlak langs de A9. Dit zou tot gevolg hebben dat de oprit regelmatig dicht moet om de werkzaamheden aan de A9 veilig uit te kunnen voeren. De oprit ligt dan immers te dicht op de werkzaamheden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, we hebben juist in ons ontwerp rekening gehouden met het openhouden van aansluiting 5, van en naar het Stadshart”, vertelt Jara.

Alternatieven in overleg met bewoners

Om het Stadshart van Amstelveen bereikbaar te houden voor automobilisten, is in overleg met de gemeente besloten de brug te laten vervallen. Voetgangers kunnen gebruik maken van de Keizer Karelweg en de Keerpuntweg om van Amstelveen Noord naar Zuid te komen. VeenIX gaat in overleg met de toekomstige bewoners van de Mayor, de VVE’s van een aantal Meanderflats en afgevaardigden van ondernemers in het Stadshart, om de bereikbaarheid voor voetgangers rond de A9 naar onder meer het Stadshart te verbeteren.

Bron bezoekerscentrum rijkswaterstaat