Knuffelend nieuw college wil oppositie niet buitenspel zetten

Woensdagavond is in de gemeenteraad het nieuwe College van B en W officieel gekozen. De meeste coalitiepartijen lieten blijken dat ze de komende vier jaar op een andere manier willen gaan samenwerken met de oppositie.

”Ik nodig oppositiepartijen van harte uit om met ideeën te komen”, zei D66-wethouder Floor Gordon. ”We hebben geprobeerd niet alles dicht te regelen”, aldus VVD-wethouder Herbert Raat.

In het nieuwe college is slechts één wethouder nieuw: Adam Elzakalai, die namens de VVD de plek van de kortgeleden overleden Rob Ellermeijer invult. Zijn partijgenoot Herbert Raat begint na 12 jaar wethouderschap aan zijn vierde termijn. Het is overigens de eerste keer dat Raat van start gaat met collega’s die niet helemaal nieuw zijn in hun functie. Op de vraag vanuit de gemeenteraad hoe lang Herbert Raat nog door wilde, zei hij grappend: “Niet langer dan drie periodes nog”. De andere wethouders zijn: Floor Gordon en Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA).

Risico’s
Het nieuwe College van B en W steunt op 20 van de 37 zetels in de gemeenteraad: VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen. De laatste partij heeft geen wethouder. Omdat Goed voor Amstelveen nieuw is, werd deze constructie door verschillende fracties in de oppositie beschreven als “kritisch” en niet zonder risico’s.

Burgerbelangen Amstelveen, die tijdens de formatie werd gepasseerd, is daarover nog steeds teleurgesteld. De partij had verkiezingswinst geboekt en aan het begin van de formatie wilden de meeste partijen in de gemeenteraad de deelname van deze partij aan het college goed laten onderzoeken. Ruud Kootker, fractievoorzitter van Burgerbelangen, vindt daarom dat het een volgende anders moet. ”bbA is van mening dat een onafhankelijke formateur bij de volgende verkiezingen zou moeten worden aangesteld om het beste brede college te vormen. Hiermee kun je voorbestemde achterkamertjespolitiek vermijden.”