Twintig dode konijnen op vakantiepark in Amsterdamse Bos

Op het vakantiepark in het Amsterdamse Bos zijn twintig dode wilde konijnen gevonden. Onderzoek van dierenambulance De Ronde Venen en een dierenarts doet sterk vermoeden dat het om het dodelijke konijnenvirus RHD2 gaat. Hoewel pas na wetenschappelijk onderzoek definitief kan worden vastgesteld dat het om deze ziekte gaat, adviseert de dierenambulance konijneigenaren hun konijn te laten vaccineren. De ziekte is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen.

De vakantieparkeigenaar heeft desinfecterende matten voor auto’s neergelegd bij de ingang naar het park en bakken waarin gasten hun schoenen moeten ontsmetten. De ziekte is namelijk zeer besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen op andere konijnen, bijvoorbeeld als je met schoenen hebt gelopen op een plek waar veel konijnen komen.

De dierenambulance adviseert konijneneigenaren om hun schoenen na bezoek aan het Bos schoon te maken en te desinfecteren en hun konijn te laten vaccineren bij de dierenarts. Er is namelijk geen medicatie beschikbaar tegen dit virus, waaraan een konijn in zeer korte tijd overlijdt. Het gevaarlijke aan dit virus is dat er haast geen symptomen te zien zijn.

Andere maatregelen die genomen kunnen worden, zijn: geen gras plukken uit het Bos en ook geen planten uit de moestuin aan konijnen voeren. Ziet u een dood konijn in het Amsterdamse Bos? Bel dan de Boswachterij op 06 2908 1628.