Zaterdag staking openbaar vervoer in Amstelveen

Zaterdag 11 juni wordt er gestaakt voor een betere cao Streekvervoer in Amstelveen en andere gemeenten.  Buschauffeurs leggen het werk neer, omdat ze de sector aantrekkelijker willen maken. De staking maakt onderdeel uit van een twaalf dagen durende actie die begon op 31 mei. 

Wat de exacte hinder is voor reizigers in Amstelveen en omstreken is nog niet helemaal duidelijk. Connexxion laat op de website weten: “Deze eendaagse actie gaat hinder opleveren voor (groepen) reizigers. Op dit moment is de exacte omvang van de hinder echter nog niet duidelijk. Meer informatie volgt zo snel mogelijk via deze website en via onze social media kanalen.

Met de stakingen willen de chauffeurs onder meer een hogere beloning afdwingen om zo meer jonge chauffeurs te trekken. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: “Door slechte beloning komen er te weinig nieuwe, jonge collega’s bij en de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25% is. Daar moeten de werkgevers zich echt harder voor gaan inzetten.”

De vakbond en de leden zeggen te begrijpen dat staken in het openbaar vervoer voor overlast voor het publiek kan zorgen. Er wordt wel geprobeerd dat te beperken, zo is gezorgd dat deze dagelijkse reeks stakingen niet samenvalt met de eindexamens. Van der Gaag: “Dat de chauffeurs toch staken, laat zien hoe hoog de nood is. Tot nu toe stellen de werkgevers zich ronduit arrogant op tegen hun eigen chauffeurs. We waren nog in gesprek met de werkgevers over het afwikkelen van een oude afspraak, wat erg moeilijk verliep. Vervolgens kwamen ze onaangekondigd met een eindbod voor een nieuwe cao. De chauffeurs konden slikken of stikken.”

Veronika Theunissen, bestuurder FNV Streekvervoer: “Hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden moeten meer jongeren op de bus krijgen en op die manier zorgen voor een lagere werkdruk. De chauffeurs gaan door tot ze dat voor elkaar hebben.”