Provincie gaat protestvlaggen op N-wegen weghalen, Amstelveen onderneemt nog geen actie

Materialen die worden opgehangen aan of boven provinciale wegen in Noord-Holland worden verwijderd. Hieronder vallen ook vlaggen. Dit doet de provincie vanwege de verkeersveiligheid. 

Ook de provincie Noord-Holland vindt vrijheid van meningsuiting een groot goed (Artikel 7 van de Grondwet), maar vindt ook dat de manier waarop die mening geuit wordt niet mag leiden tot gevaarlijke situaties. Materiaal dat op de weg kan vallen, kan leiden tot onveilige situaties.

Eerder deze week liet wethouder Herbert Raat zich uit over de protestvlaggen. Tegen RTVA zei hij dat hij hoopte dat de actievoerders ze zelf binnenkort weg halen. Vandaag, donderdag 4 augustus, voegt hij daar het volgende aan toe: “Wat ik dinsdag zei blijft voorlopig ons standpunt. Aanstaande dinsdag (9 augustus) hebben we weer overleg met het college en dan zullen we zien of er inderdaad vlaggen verwijderd zijn of dat we actie moeten ondernemen.”

Provincie Zuid-Holland maakte eerder melding van een grote gescheurde vlag die terecht kwam op een auto. Een automobilist die met 80 kilometer per uur over de weg rijdt, kan dan in een schrikreactie een ruk aan stuur geven en zo zichzelf of andere weggebruikers in gevaar brengen. Om deze reden haalt de provincie materialen weg die zijn opgehangen aan bruggen en van lantaarn- en stoplichtpalen langs de provinciale wegen. Ook worden materialen verwijderd die camera’s blokkeren of verkeersborden aan het zicht ontnemen. Dit kan namelijk ook leiden tot gevaarlijke situaties.

In Amstelveen werden tientallen vlaggen in het weekend van 23 en 24 juli opgehangen.

Foto VLN Nieuws