Degradatiespook voor voetballers al aanwezig nog voor seizoen begonnen is

De KNVB heeft besloten de komende twee seizoenen de degradatieregeling behoorlijk te verzwaren. De voetbalbond wil de voetbalpiramide aanpassen en het aantal poules op de hogere amateurniveaus  laten afnemen. Dit heeft mede te maken dat er vanaf het seizoen 2023/2024 in de eerste klasse spraken is van weekendvoetbal en dat er dus geen aparte zaterdag en zondagcompetities meer zijn. De Amstelveense clubs moeten allemaal bij de eerste acht eindigen om uit de zorgen te blijven.

Amstelveen heeft momenteel geen enkele club die uitkomt in de eerste klasse. AMVJ, RODA ’23 (zon) en Sporting Martinus (zon) zijn de hoogst spelende clubs en komen uit de in de tweede klasse. Mochten zij promoveren dan krijgen ze in het seizoen 2023/2024 dus te maken met zowel zaterdag als zondagclubs.

De herindeling heeft grote gevolgen voor de degradatieregeling. In twee seizoen tijd verdwijnen er namelijk maar liefst 24 poules in de eerste tot en met de vierde klasse. In de vijfde klasse komen er 19 bij. Dat betekent dat er de komende twee seizoenen dus meer clubs zullen degraderen dan promoveren.

De redactie van ‘De 8 van Amstelveen’, het voetbalprogramma van RTVA, spitte alle documenten met de nieuwe richtlijnen door en zet de gevolgen voor de Amstelveense clubs voor u op een rij.

Zaterdag 2e klasse (AMVJ): In deze competitie met 13 teams degraderen twee clubs (nummers 12 en 13) rechtstreeks naar de derde klasse. De nummers 9, 10 en 11 moeten zich middels de nacompetitie proberen te handhaven.  Van de 18 ploegen die daar in uitkomen is er slechts plek voor drie clubs in de tweede klasse in het seizoen 2023/2024. Alleen de kampioen promoveert. Mocht  je een periodetitel winnen dan strijd je met 8 ploegen om een plaats in de eerste klasse.

Koninklijke HFC en AFC mogen, omdat ze al een team op een hoger niveau hebben, niet promoveren. Mochten zij kampioen worden of een periode winnen dan zal deze doorschuiven naar de hoogstgeplaatste op de ranglijst zonder (periode) titel.

Zaterdag 3e klasse (Amstelveen Heemraad, RKAVIC en RODA ’23): In deze competitie met 14 teams degraderen drie clubs (nummers 12, 13 en 14) rechtstreeks naar de derde klasse. De nummer 9, 10 en 11 moeten zich middels de nacompetitie proberen te handhaven.  Van de 27 ploegen die daar in uitkomen is er slechts plek voor vier clubs in de derde klasse in het seizoen 2023/2024. Alleen de kampioen promoveert. Mocht  je een periodetitel winnen dan strijd je met 21 ploegen om drie plaatsen in de eerste klasse.

Zaterdag 5e klasse (Sporting Martinus): In deze competitie met 14 teams promoveert de kampioen naar de vierde klasse. De periodekampioen strijdt met 23 andere ploegen om vier plaatsen in de vierde klasse.

Zondag 2e klasse (RODA ’23, Sporting Martinus): In deze competitie met 14 teams degraderen drie clubs (nummers 12, 13 en 14) rechtstreeks naar de derde klasse. De nummer 9, 10 en 11 moeten zich middels de nacompetitie proberen te handhaven.  Van de 18 ploegen die daar in uitkomen is er slechts plek voor twee clubs in de tweede klasse in het seizoen 2023/2024. Alleen de kampioen promoveert. Mocht  je een periodetitel winnen dan strijd je met 21 ploegen om drie plaatsen in de eerste klasse.

Zaterdag 5e klasse (Nautilus): In deze competitie met 10 teams promoveert de kampioen naar de vierde klasse. De periodekampioen strijden met de herkansers uit de vierde klasse voor vier plaatsen in de vierde klasse.

De strijd om met name degradatie te ontlopen begint komend weekend. Op dinsdag 27 september is de ‘De 8 van Amstelveen’ weer terug met een nieuw seizoen over de verrichtingen van de eerste elftallen van de Amstelveense voetbalclubs

Foto ESPN