Na overwinning bij Raad van State: omwonenden Zwarte Kat hopen op nieuwe horeca

Buurtbewoners geloven nog steeds dat er een nieuw horecabedrijf kan komen op de plaats van voormalig Café De Zwarte Kat langs de Amstel. De Dorpsraad Nes aan de Amstel staat open voor alle opties, zolang het maar kleinschalig blijft.

Zo reageren direct betrokkenen op de uitspraak van de Raad van State, die de gemeente een tik op de vingers gaf voor het plan voor drie dure villa’s op deze locatie. Dat plan gaat niet door, bepaalde de bestuursrechter.

RTVA sprak met Jan van Schaik, een van de buurtbewoners die naar de Raad van State stapte, en met Walter Boer van de dorpsraad. Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening), die medio vorig jaar van de meerderheid van de gemeenteraad nog groen licht kreeg voor de villabouw, kon niet voor de camera verschijnen. Zij gaf wel een geschreven reactie, die erop neerkomt dat de gemeente eigenlijk nog geen idee heeft wat er wél mag op de plek van De Zwarte Kat. Hieronder de volledige reactie van de wethouder:

“De Raad van State heeft niet aangegeven wat precies de mogelijkheden zijn. Inmiddels geldt een nieuwe Omgevingsverordening en daarin zijn de mogelijkheden gewijzigd en niet verruimd. In de Omgevingsvergunning is de ‘Bufferzone’ vervangen door ‘Landelijk gebied’ en ‘Bijzonder provinciaal landschap’. Om een goede uitspraak over de mogelijkheden voor deze locatie te doen, zal eerst de Omgevingsverordening geanalyseerd moeten worden en ook overleg met de provincie moeten plaatsvinden. Een en ander is afhankelijk van de eigenaar van de locatie. Of er één of twee kleinschalige woningen mogelijk zijn en onder welke voorwaarden, valt nu nog niet te zeggen.”

In een brief aan de gemeenteraad zegt de wethouder in overleg te willen met projectontwikkelaar Zuiver Vastgoed en met de omwonenden.