Mannen ontdekken yoga bij men-only les: “Soms lijkt het wel een voetbalkleedkamer”

Yoga: voornamelijk vrouwen weten de sport te waarderen. De mannen die zich eraan wagen haken vaak af. In een groep vrouwen voelen ze zich ongemakkelijk door hun stijve lichaam. Met haar men-only les wil yoga-instructrice Anouk Steggerda de sport toegankelijk maken voor mannen. 

Een sportzaal, yogamatjes en tien enthousiaste mannen. Het is een nieuw beeld in de Amstelveense yogaschool Zest Your Life, waar het publiek normaal gesproken voor 90 procent uit vrouwen bestaat. Anouk Steggerda runt de yogaschool en vond het afgelopen zomer tijd om dat beeld te veranderen.

Hoewel een aantal mannen haar yogaschool al wist te vinden, haakte er toch ook veel af. Terence van Buuren, die de mannenles wekelijks bezoekt, kan dat wel begrijpen. “Als enige man in de yogales is het ongemakkelijk. Als ik vooraan sta vind ik het ongemakkelijk, omdat ik zo stijf ben en de andere vrouwen veel soepeler zijn. Als ik achterin sta ben ik bang dat vrouwen denken dat ik naar hun billen kijk.”

Stijve lichamen en gestuntel

Anouk hoorde dezelfde zorgen bij andere mannen in haar yogales. Ze besloot dat het tijd was om de mannen tegemoet te komen met een speciale men-only yogales. Volgens Anouk is de les toegankelijker, want stijve lichamen en gestuntel bij de downward facing dog zie je bij iedereen. De lessen bestaan voor een groot deel uit dezelfde oefeningen, met iets meer focus op kracht én op de heupen. Die mogen wel iets losser, vindt Anouk.

En zo druppelen nu steeds meer mannen de yogastudio binnen. Zo ook Terence, die de sport een paar jaar geleden nog de deur had gewezen. “Ik vond het ongemakkelijk en ook wat zijig. Nu gaat het er steviger aan toe, wat harder dan de gemiddelde yogales. Een vriend van me is nu ook komen yogaën en ik heb er nog een paar uitgenodigd.”

“Tijdens de les is het stil, daarna lijkt het soms bijna een voetbalkleedkamer” Terence van Buuren

Daarbij merkt hij op dat de sfeer anders is dan tijdens de gemiddelde sportschoolles. “Tijdens de les zijn we natuurlijk geconcentreerd bezig, maar daaromheen praten we met elkaar. Het lijkt soms bijna een voetbalkleedkamer. Anouk ziet dat ook: “Ik zou eigenlijk een biertap neer moeten zetten.”

Niet alleen is het gezellig, Terence voelt zijn conditie nu al vooruit gaan. “Ik voel me fitter dan ooit, ik denk dat dat misschien wel door de lessen komt.” Naast yoga hardloopt Terence veel en rende afgelopen week de halve marathon. “Dat ging een stuk beter dan normaal. Bij yoga train je andere spieren dan met puur rennen.”

Anouk bevestigt dat. Volgens haar ondersteunt yoga andere trainingen en kun je blessures tegengaan. Daarbij werkt de sport goed tegen stress, mede door de meditatie voor en na de oefeningen.

Oorspronkelijk voor mannen

Het beeld dat yoga voor vrouwen is ziet ze graag veranderen. “Yoga is goed voor iedereen”, benadrukt ze. “Oorspronkelijk was yoga in India zelfs alleen bedoeld voor mannen. Mensen zien het als een vrouwending, maar dat is echt niet waar. Met deze lessen hoop ik dat beeld een beetje te doorbreken.”

De mannenyoga lijkt aan te slaan. Sinds Anouk eind augustus met de lessen begon is er elke week een groep van tien mannen aanwezig. Veel van hen zijn sporters die yoga niet eerder overwogen, maar de mannenles wél zien zitten.

Of de yogales andere genders buitensluit, dat gelooft Anouk niet. “Er zijn nog genoeg lessen die voor iedereen toegankelijk zijn. En er zijn ook nog mannen die naar die gemengde lessen gaan.”

Opstapje

Uiteindelijk ziet Anouk de mannenles als een opstapje. Een manier om te wennen aan yoga en alvast iets soepeler te worden, zodat mannen zich minder ongemakkelijk voelen in de gemengde les.

Terence heeft dat doel niet voor ogen. “De mannenles is leuk zo en past goed bij me, dus overstappen hoef ik niet. Als het zou stoppen zou ik wel een andere vorm van yoga zoeken, maar nu zit ik hier goed.”

Via NH Nieuws.