Radeloos nadat camper is gestolen: ‘Hier hebben we meer dan 40 jaar voor gespaard’

Radeloos zijn Cor en Marja Maas. In de nacht van zaterdag op zondag is hun camper ontvreemd en tot op heden is de luxe vakantiebus nog niet teruggevonden. “Ik heb nog niet kunnen huilen. Ik ben nu alleen bezig om ons bezit terug te krijgen. Actie, actie, actie,” zegt Marja met een geëmotioneerde stem. 

De Globescout R van het merk Globecar stond keurig aan de Landscheidingskade vlak bij het huis van het echtpaar Maas. Toch hebben onverlaten het voor elkaar gekregen om de populaire camper mee te nemen. “Er rijden er vele exemplaren rond van dit type. Dat maakt onze zoektocht nog ingewikkelder.”

Zoektocht

Zoeken is nu dus het credo. De camper is weliswaar verzekerd maar ze willen graag hun eigen bus terug. Marja: “Op dit ogenblik is mijn man weer druk aan het speuren in Amstelveen en omgeving. Ervaringsdeskundigen op camperfora op internet zeggen dat dieven vaak een paar dagen de camper in de buurt stallen om daarna met de noorderzon te verdwijnen.”

De zoektocht heeft nu dus de hoogste prioriteit. Maar de diefstal van de twee jaar jonge camper is als een mokerslag aangekomen bij de familie Maas. Droevig vertelt Marja: “We hebben hier veertig jaar voor gespaard. 50.000 euro. En dan dit…”

Ondertussen wordt het bericht dat de camper is gestolen druk ‘geshared’ op social media. Daarbij worden ook allerhande tips gedeeld om te camper terug te krijgen. Bijvoorbeeld om het voertuig te melden bij havenpolities. De campers worden nadat ze zijn gestolen namelijk vaak verscheept.

Schering en inslag

Volgens Marja is het met diefstal van campers schering en inslag. “Als je rondkijkt op de diverse camperfora zie je regelmatig berichten voorbijkomen van gestolen campers.

Cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) bevestigen deze stelling. Vorig jaar zijn er in Nederland 93 campers gestolen. De teller stond dit jaar op 11 september echter al op 91. In Amsterdam en omgeving zijn er dit jaar slechts 5 stuks ontvreemd. De camper van Cor en Marja is daarbij echter nog niet meegeteld.

“Wij blijven dan ook aandacht vragen voor preventiemaatregelen,” zegt André Bouwman van het LIV. “Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een bearlock of een track & trace-systeem.”

Cor en Ria blijven samen met vrienden en bekenden stug doorzoeken naar hun Globescout R. “We hebben de hoop nog niet opgegeven en vragen iedereen om onze oproep te delen,” besluit de gedupeerde Marja.

Via AAN! Amstelveen.