Stadsplein Amstelveen even ‘Little India’ tijdens het Diwali Festival

Met bonte kleuren en heerlijke geuren veranderde het Stadsplein in Amstelveen zaterdag voor een paar uur in een Indiase markt tijdens de veertiende editie van het Diwali Festival, het Indiase feest van het licht. De Indiase gemeenschap in Amstelveen is met ongeveer 5000 mensen de grootste niet-Nederlandse gemeenschap van de gemeente.

Tijdens het traditionele Diwalifeest wordt door miljoenen mensen over de hele wereld de overwinning van het licht op het donker gevierd. Vaak met olielampen van klei en groots vuurwerk. In Amstelveen was er geen vuurwerk. Wel was er een podium met Indiase dans en muziek en een uitgebreide markt met Indiaas eten en Indiase goederen.

Internationale gemeente

Het festival werd geopend door wethouder Adam Elzakalai, die voor de gelegenheid werd versierd met een rode stip op zijn voorhoofd. “Ik had de eer het te mogen openen vanmiddag. Dan hoort die rooie stip er bij, daar ben ik best wel trots op”, aldus Elzakalai.

De wethouder benadrukt dat het Diwalifeest een goede illustratie is van het internationale karakter van de gemeente Amstelveen. Daar heeft hij dan ook een verklaring voor: “De aantrekkingskracht van de vele internationale bedrijven die hier zitten, maar ook de samenleving in Amstelveen die er echt op is ingericht”, zegt Elzakalai.

“Het is een beetje de kip en het ei verhaal”, verklaart Ritika Mehra die bij de organisatie van het Diwalifestival betrokken is. “Omdat er zoveel Indiase mensen zijn komen er ook veel faciliteiten zoals winkels en festivals.”

Maar het Indiase feest van het licht trekt veel meer mensen dan alleen maar Amstelveners met een Indiase achtergrond. “Ik vind het leuk”, zegt een vrolijke Amstelveense bezoeker die net met zijn vrouw de markt op loopt. “Amstelveen is erg internationaal, wij hadden jarenlang Japanse buren”, vertelt hij. “Ik ben in elk geval van plan om straks een Indiaas hapje te gaan eten.”

Via NH Nieuws.