Het openbaar ministerie heeft vandaag tegen een man van 24 jaar oud uit Uithoorn een celstraf van veertig maanden geëist. Volgens het openbaar ministerie kon hij niet aantonen hoe hij aan 260 duizend euro en 600 duizend euro aan cryptovaluta is gekomen. Het OM vermoedt dat de man het op een illegale manier verkregen heeft, bijvoorbeeld door phishing en witwassen.
De man van 24 kwam bij de politie in beeld toen zij een gestolen auto in Uithoorn aantroffen. Nadat de aankoopfactuur was opgevraagd, bleek dat de verdachte, de auto vier jaar geleden volledig contant had afgerekend. Hij had in Italië bijna 42 duizend euro betaald voor de gestolen Mercedes. Derhalve de man al eerder eens in aanraking was gekomen met de politie, vanwege fraude, rees de verdenking van witwassen. Na onderzoek van de politie kwamen meer strafbare feiten aan het licht, zoals phishing.
Tijdens een telefoontap zag de politie dat in een week tijd meer dan 100 duizend emails waren verstuurd, waarin ontvangers werden verzocht op een link te klikken. Al deze mails waren afkomstig van een server en domeinnaam waarvan de verdachte de eigenaar is.
Op 1 februari werd de verdachte thuis aangehouden en is zijn woning doorzocht. Daarbij werden onder meer een laptop, diverse iPhones, externe harde schijven, luxe kleding en dure horloges (ter waarde van 65 duizend euro) in beslag genomen. Op de laptop was phishingsoftware geïnstalleerd en trof de politie vervalste Corona-certificaten en facturen aan. Tevens werd er in de woning een goudkleurige replica van een vuurwapen aangetroffen die niet van echt onderscheiden kon worden.
Het OM stelt dat door het handelen van verdachte het vertrouwen in de digitale wereld is aangetast. Banken vergoeden in veel gevallen de schade die slachtoffers van online fraude zoals phishing hebben opgelopen. De kosten die zij maken worden echter verrekend en omgeslagen over alle klanten van die bank. Volgens de officier van justitie betalen alle Nederlanders op die manier indirect de criminele winsten van de phisher.
Omdat misdaad niet mag lonen, heeft de officier van Justitie daarom vandaag aangekondigd al het criminele vermogen af te willen pakken als de verdachte veroordeeld wordt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.