Het is volgend jaar 75 jaar geleden dat de revolutionaire Cobra-beweging in Parijs werd opgericht. Dit jubileumjaar wordt vanzelfsprekend gevierd in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen met een bijzonder tentoonstellingsprogramma.
In januari begint het jubileumjaar met de tentoonstelling: Wij kussen de aarde. Deze expositie brengt een overzicht met ongeveer 100 werken van ruim 25 kunstenaars. Speciale aandacht gaat naar het werk van Ernest Mancoba en Sonja Ferlov. Het drieluik sluit af met een oeuvre van de Deense Ovartaci.
In juni opent de tentoonstelling Grenzeloos & vrij, een overzicht van 150 meesterwerken van bijvoorbeeld Picasso, Appel, of Constant. Dit komt samen met hedendaagse kunstenaars als Jonathan Meese en Cecily Brown. Deze tentoonstelling wordt gecompleteerd met een presentatie van het werk van Pablo Picasso, samengesteld uit -nooit eerder in Nederland getoonde collecties.
Het jaar wordt afgesloten met de tentoonstelling MOØDe van Anton Corbijn. Hij verkent een brug tussen mode en fotografie.
Cobra (1948 – 1951) was een beweging van jonge kunstenaars. Na de tweede wereldoorlog leidden zij tot een revolutie in moderne kunst die tot de dag vandaag doorwerkt. Deze beweging werd opgericht in 8 november 1948 in Parijs. De naam Cobra komt van de hoofdsteden waar de oprichters van de kunstgroep vandaan kwamen: Copenhagen, Brussel en Amsterdam.
Deze Cobra-kunst bracht een nieuwe tijdperk in kunst, waar “alles mag en alles kan kunst.” In kranten sproken ze over Cobra als geknoei, gekladder en verlakkerij. “Dat kan mijn neefje van 6 ook!” is een uitspraak dat Cobra-kunstenaars nog steeds vaak horen. Duizend dagen maakten de Cobra-kunstenaars kunst. Dat zijn duizend dagen die tot op de dag van vandaag veel invloed hebben.
Foto: Wikimedia, Oxyman