De wijkbewoner: Mohamad Hatkou

In de rubriek De wijkbewoner stelt Hans Zwaan je voor aan een willekeurige wijkbewoner in Keizer Karelpark. Op deze manier schetst hij met pen en camera een beeld van onze mooie wijk en de bewoners.

Mohamadkhir Hatkou, beter bekend als Mohamad, is in 2016 in Amstelveen komen wonen. De nu 59-jarige Syriër is samen met zijn vrouw en twee zonen uit zijn thuisland vertrokken om hier een veilig bestaan op te bouwen.

Mohamad woont met plezier aan de Ambrosiuslaan: “Je hebt alles dichtbij. Voor mijn zonen zijn er goede scholen. Daarnaast zijn er verschillende sportmogelijkheden en winkels.”

Verbinder

Op loopafstand ligt het MOC-gebouw, waar de sociaal bewogen Mohamad regelmatig is te vinden. Hij bezoekt dan vooral de Buurtkamer Keizer Karelpark.

De rustige Mohamad wil graag mensen verbinden. Communicatie tussen mensen vindt hij belangrijk. Hij helpt mensen, uit alle culturen, met het integreren in de wijk. Daarnaast ondersteunt mensen met het leren van de Nederlandse taal. Heb je problemen, dan kun je ook bij hem terecht.

Zwemdiploma halen

Zwembad De Meerkamp is een bijzondere plek voor Mohamad. Elke dinsdagavond gaat hij hier zwemmen. “Het is goed voor je lichamelijke conditie.” Wat de plek speciaal voor hem maakt is dat op dinsdagavond een groep volwassenen, uit verschillende culturen, zwemles krijgt.  “Zo kunnen we ons  A- en B-diploma halen. Ik ben de gemeente Amstelveen dankbaar dat ze dit mogelijk hebben gemaakt.”

Mohamad heeft nog suggesties om de buurt nog mooier te maken. Graag ziet hij meer politie in de wijk: “Dat geeft de bewoners een veiliger gevoel. Fitnesstoestellen in het park zou mooi zijn. Dan kunnen mensen elkaar ontmoeten en werken aan hun conditie.”

Wil jij ook dat Hans een keertje langskomt om je portretteren? Neem dan contact op met redactie@nieuwspleindekeizer.nl.

Deze rubriek komt van de website AAN! Amstelveen vanuit het project Nieuwsplein De Keizer. RTVA en AAN! werken op het ogenblik nauw samen.

Foto’s en tekst: Hans Zwaan.