Hotels Kronenburg blijven nog een jaar opvang voor Oekraïners  

De twee hotels in de wijk Kronenburg die op het ogenblik ongeveer 360 Oekraïners huisvesten, gaan dit ook in 2023 doen. De gemeente heeft de overeenkomsten met Aparthotel Adagio en Ibis Budgethotels met een jaar verlengd. De kosten hiervoor zijn 6,4 mijoen euro. Deze worden door de gemeente voorgeschoten en later door het Rijk betaald. 

In een brief van het Amstelveense college naar de gemeenteraad wordt de situatie van de gevluchte Oekraïners uitgelegd: “De verwachting is dat de meesten van hen nog geruime tijd in Amstelveen blijven. De oorlog in Oekraïne duurt voort. Er is sprake van steeds meer verwoesting van steden en infrastructurele- en energievoorzieningen.”

Ook wordt de inzet van twee artsen uit Oekraïne bij de huisartsenpraktijk Kronenburg met een half jaar verlengd. De twee zijn in dienst als triagist. De praktijk geeft aan tevreden te zijn over de constructie. Volgens de gemeente weten de Oekraïense vluchtelingen de praktijk goed te vinden.  

Amstelveen huisvest ook nog eens 250 oorlogsvluchtelingen bij gastgezinnen. De verwachting is dat deze manier van opvangen niet meer in alle gevallen houdbaar is. Deze Oekraïners worden meegenomen bij een aantal woonprojecten voor bijzonder doelgroepen. De verwachting is dat deze voor het vierde kwartaal 2023 gereed zijn. Daarnaast staat er nog huisvesting aan de Kalkbranderij in de planning.

Foto: archief NH NIeuws