Michaël over de helft van strandwandeltocht Voedselbank: “Ik had echt platvoeten”

Afgelopen zaterdag is Michaël Harlaar (59) gestart aan zijn lange wandeltocht voor de Amstelveense Voedselbank van Hoek van Holland naar Den Helder. Op voorhand lijkt dat een pittige tocht en dat blijkt zeker wel. Al ligt dat niet aan het weer. Het mooie weer gaf Michaël tijdens de eerste helft van zijn wandeltocht af en toe Ibiza vibes.

Michaël is zojuist klaar met dag vier, wanneer de redacteur van AAN! Amstelveen hem belt voor een korte update. Hij is ruim over de helft van zijn toch. Michaël heeft momenteel zo’n 90 kilometer gelopen van de in totaal bijna 120 kilometer lange wandeltocht en vandaag komen daar weer een hoop kilometers bij.

Enerverende wandeltocht

Tot nu toe is de wandeltocht volgens hem “enerverend”. Hij maakt veel mee tijdens zo’n lange wandeling. Zo ontmoet hij allemaal nieuwe mensen, zoals een groepje garnalenvissers en een echtpaar. Het vriendelijke echtpaar besluit meteen twintig euro te doneren, nadat Michaël zijn verhaal vertelde. Ook is de wandeltocht niet altijd even makkelijk. Zo vertelde Michaël vooraf dat hij rond IJmuiden een omweg zou maken. Dit was op dag vier. “Ik moest lang zoeken naar een andere route via de oostkant, maar na veel zoeken heb ik die wel gevonden,” vertelt hij desgevraagd. “De route was goed te doen, al was het wel vijf kilometer extra.”

‘Soms had ik het idee dat ik op Ibiza was’ Michaël Harlaar

Alle dagen wandelt Michaël twintig kilometer, behalve op de derde dag. Toen liep hij tien kilometer meer en dat was zeker even zwaar. “Dag drie was een ding. Ik had daarna echt platvoeten. Dat kwam door een oude blessure,” vertelt Michaël. “Maar het was alsnog helemaal top.” Het helpt mee dat hij over het strand wandelt en dat het weer goed is. “Het is een ontzettend mooie route. Soms had ik even het idee dat ik op Ibiza was. Zo mooi was het.”

Echtgenote bij de finish

Vandaag is de op één na laatste dag van de wandeltocht. Michaël pakt de route op vanaf Egmond aan Zee en loopt zo door tot Callantsoog. Op donderdag 17 november finisht hij in het dorpje Huisduinen in Den Helder, waar zijn echtgenote hem opwacht. Door haar drukke baan in het ziekenhuis was meereizen niet handig, maar voor de laatste dag heeft ze speciaal verlof geregeld. “In een ziekenhuis is dat altijd weer puzzelen,” schrijft Michaël op zijn doneerpagina voor de Voedselbank.

Donaties als verjaardagscadeau

Ondertussen hoopt Michaël dat hij zijn doel bereikt. “Vrijdag ben ik namelijk jarig,” vertelt hij. Zijn doel is niet alleen de wandeltocht halen, maar ook zoveel mogelijk geld ophalen voor de Voedselbank. Hij hoopt dan ook dat mensen nog steeds blijven doneren. Gedurende zijn wandeltocht hebben mensen zeker gedoneerd, waaronder ook een paar onbekende mensen die hij echt niet kent. Al blijft het noodzakelijk. “Ik hoef zelf geen verjaardagscadeaus, maar dit zou wel mooi zijn en voor mij ook een cadeau.”

Foto: Michaël Harlaar