Woeste privéjetbazen eisen ontslag topman Schiphol voor toelaten klimaatactivisten

Directeuren van privéjetmaatschappijen willen dat de nieuwe Schiphol-directeur, Ruud Sondag, zijn biezen pakt voor het toelaten van de grote klimaatactie op Schiphol. Tien dagen geleden bestormden zo’n 500 activisten het platform en ketenden ze zich vast aan privéjets en een militair toestel. De bazen zijn razend op Sondag omdat ze denken dat de blokkade op Schiphol-Oost met zijn instemming heeft plaatsgevonden.

Sommige directeuren zijn ervan overtuigd dat Schiphol-topman Sondag in het complot van de klimaatactie zat. “Het kwam neer op een uitnodiging”, zegt directeur Bernhard Fragner van het Oostenrijkse GlobeAir op Linkedin. Een van zijn vliegtuigen liep schade op. Volgens Fragner hebben de actievoerders een statische ontlader geknakt.

Ook Robert Hlaca, van het Litouwse GetJet, dat ook vliegtuigen verhuurt aan TUI en Transavia, zegt dat de actievoerders door Ruud Sondag zijn verwelkomd. Een Roemeense luchtvaartmanager uit het netwerk van Hlaca, vindt dat Schiphol medeplichtig is aan een criminele activiteit. Ook andere luchtvaartbazen rollen over elkaar heen op Linkedin om een duit in het zakje te doen over Sondag.

‘38.000 euro schade’

Fragner, die naar eigen zeggen in totaal 38.000 euro kwijt is aan schade aan zijn vliegtuig en aan onkosten, roept de nieuwe Schiphol-directeur op om op te stappen. Bovendien heerst er onbegrip over dat Sondag niks van zich heeft laten horen.

Misverstand

Volgens Schiphol is er sprake van een misverstand. De gemeente had geen toestemming gegeven om actie te voeren op het platform, maar wel voor het protest op Schiphol Plaza. De dag voor de blokkade en het protest riep Sondag de actievoerders nog op ‘om het netjes te houden’. De privéjetdirecteuren hebben die oproep opgevat als uitnodiging van Schiphol om tussen hun vliegtuigen te komen protesteren. Schiphol heeft inmiddels een verklaring op Linkedin geplaatst.

Verbod op privéjetvluchten

Op zaterdag 5 november klommen klimaatactivisten van Greenpeace en Extinction Rebellion over het hek van Schiphol-Oost en gingen voor en onder zo’n tien tot twaalf vliegtuigen zitten. Een deel van de actievoerders ketenden zich vast aan de landingsgestellen van de privéjets en een Hercules C-130 van de Canadese luchtmacht.

Met de actie wilden de milieuorganisaties duidelijk maken dat er een einde zou moeten komen aan privéjetvluchten, die in verhouding tot gewone passagiersvluchten veel vervuilender zijn.

413 aanhoudingen

Bij de blokkade werd ook een hek vernield om zo toegang tot het platform te krijgen. Tientallen activisten hadden fietsen mee die ze gebruikten om tussen de vliegtuigen te rijden. De beveiliging, politie en marechaussee op Schiphol konden de bestorming niet voorkomen, maar hielden de actievoerders wel weg van de start- en landingsbanen.

De NOS meldt vandaag dat er 413 actievoerders door de marechaussee zijn aangehouden. Iedereen is dezelfde avond nog vrijgelaten, maar het onderzoek loopt nog.