Cel en TBS geëist tegen man die eerder de vader van Esmeralda doodde: “Hij mag nooit meer vrijkomen”

Opnieuw staat Zouo A. (31) voor de rechter. De man die in 2008 de Amstelveense avondwinkelier Huib Krooder doodde. Dit keer voor het doodschieten van een man in Heerlen. Het Openbaar Ministerie eiste 22 jaar cel en TBS. Wat Esmeralda Krooder betreft houden ze hem voor de rest van zijn leven binnen. “Hij mag nooit meer vrijkomen.”

16 jaar was Zouo A. toen hij Huib Krooder op 9 augustus 2007 in zijn winkel doodstak met een mes. Het moment waarop ook het leven van dochter Esmeralda voorgoed veranderde. Ondanks zijn leeftijd werd A. als volwassene berecht. Hij kreeg 3 jaar cel en TBS. In 2018 kwam hij definitief op vrije voeten.

Niet lang daarna gaat hij alweer de mist in, zo blijkt nu. In 2019 werd hij al veroordeeld tot drie maanden cel vanwege een woninginbraak. En nog groter is de schok voor Esmeralda als ze november 2021 wordt benaderd door een journalist van het AD.

Schok na horen over dodelijke schietpartij

“Of ik de dochter van Huib Krooder was. En of ik wist van de zoektocht naar A.”, vertelt de in Den Helder woonachtige Esmeralda. Ze is in shock als ze hoort dat hij wordt gezocht voor het doodschieten van de 51-jarige Frank van der Schier uit Heerlen. Er is een internationaal opsporingsbevel. Het OM verspreidt een foto van Zouo A., noemt zijn volledige naam en looft 10.000 euro uit om de op vlucht geslagen verdachte te vinden.

“Dit is iemand waar ik geen woorden voor heb. Hij is een gevaar voor iedereen.” Ook is Esmeralda boos op het Openbaar Ministerie en de politie. “Ik moest het in de media vernemen. Ooit heb ik een formulier ingevuld dat ik op de hoogte gehouden wilde worden. Maar dat gebeurt dus niet.”

Ze belt de politie. Maar die zegt niks te kunnen betekenen. “Ik moest maar een klacht indienen. Maar tot op de dag van vandaag heb ik niks gehoord. Ook niet van het OM.” Omdat A. op dat moment nog voortvluchtig is, vreest ze voor haar veiligheid.

Tekst gaat verder onder de foto.

‘Ik was bang dat hij wraak zou nemen’

“Als je zoekt op zijn naam kom je ook mijn naam en foto tegen. Ik was bang dat hij wraak zou nemen, ik heb ook een klein kind. Soms komen ex-daders verhaal halen. Ik heb psychische hulp nodig gehad, durfde pas weer de straat op toen hij was opgepakt.”

Dat gebeurde december 2021 in Duitsland. Uiteindelijk bekende Zouo A. het slachtoffer te hebben doodgeschoten. Uit een opwelling vertelt hij, zo tekent 1Limburg op, tijdens een tussentijdse zitting.

De officier van justitie eiste 22 jaar cel en TBS. Zouo A. zou op Frank van der Schier hebben geschoten. Die overlijdt een dag later in het ziekenhuis. Esmeralda wilde graag naar de rechtszaak in Maastricht, maar kon er niet bij zijn omdat ze ziek is.

‘Ik had de rechtbank op stelten gezet’

“Ik baal er echt van dat ik ziek ben.” Maar waarom wilde ze in dezelfde zaal zitten met Zouo A., die haar vader 15 jaar geleden doodde? “In zijn verklaring had hij gezegd dat hij nog nooit iemand gedood had. Ik wilde weten of hij dat opnieuw zou zeggen.”

Ze vervolgt: “Ik zou een foto van mijn vader hebben meegenomen. En als hij het nog een keer had gezegd, had ik de rechtbank op stelten gezet. Als je nu nog over lijken gaat, ben je wel heel ver heen.”

Ze is tevreden met de eis van justitie al had ze liever gezien dat hij levenslang had gekregen. “Dit soort mensen moeten niet meer terugkeren in de maatschappij. Dit had voorkomen kunnen worden als ze hem niet hadden vrijgelaten. Mensen kunnen na hun straf terugkeren, maar als de kans op recidive groot is, zoals werd gesteld door deskundigen, dan had het niet mogen gebeuren.”

Ze wordt door de hele zaak weer teruggeworpen naar die zwarte dag in 2007. “Het is heel heftig dat alles weer naar boven komt. Ik hoop dat hij nooit meer vrijkomt, maar het zou me niets verbazen. Ik hou alles open.”

Gesprek met justitie

Ondertussen is ze ook bezig met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het steekt haar dat ze niet is geïnformeerd. “Er werd eerder gezegd dat het met zijn privacy te maken heeft. Maar is dat belangrijker dan mij informeren?”

Deze week heeft ze een gesprek in Den Haag met mensen van het ministerie en slachtofferhulp. “Ik ga uitzoeken hoe dit kan. Want zo hoor je niet met nabestaanden om te gaan.”

Via NH Nieuws