Drugspanden niet meer automatisch gesloten: ‘Andere maar ook effectieve maatregelen mogelijk.’

Het automatisch sluiten van een pand waar bijvoorbeeld wiet wordt gekweekt, wordt niet meer zo vanzelfsprekend als nu. Binnen het nieuwe Opiumbeleid van de gemeente wordt nu ook rekening gehouden met de omstandigheden van de bewoners.

Belangrijk is in welke mate zijn de bewoners van het pand betrokken zijn bij het misdrijf. Daarbij zijn persoonlijke gevolgen van de sluiting een belangrijke factor. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen die in het pand wonen. Zij worden door sluiting van een woning gedwongen om maanden ergens anders te leven. Het nieuwe beleid geeft ruimte om bijvoorbeeld een boete te geven in plaats van dat de woning wordt gesloten.

Volgens burgemeester Tjapko Poppens blijft tegengaan van drugscriminaliteit een speerpunt in het veiligheidsbeleid van de gemeente. “Drugspanden kunnen tot overlast en onveiligheid leiden en de leefbaarheid in de buurt onder druk zetten. Ons beleid is erop gericht om drugshandel- of teelt in de wijken tegen te gaan.”

Hij vervolgt: “Vaak sluiten we een pand om te voorkomen dat het opnieuw voor drugscriminaliteit wordt gebruikt, maar soms vereisen de omstandigheden een andere maar ook effectieve maatregel. Uitgangspunt is snel en gericht optreden en onze stad veilig houden.”

Foto: Pexels/VLN