Vuurwerk in Amstelveen mag alleen tussen 18.00 en 02.00 uur

Nog even op de valreep: de regels voor het afsteken van vuurwerk in Amstelveen. In tegenstelling tot de gemeente Amsterdam mag hier namelijk wel vuurwerk worden afgestoken. Tenminste als het zaterdag 31 december tussen 18.00 en 02.00 uur gebeurt. Het gaat vanzelfsprekend om legaal en in Nederland goedgekeurd vuurwerk. Vuurpijlen en rotjes vallen daar niet meer onder. 

De gemeente heeft een aantal zaken nog even op een rijtje gezet. 

Niet toegestaan: het afsteken van zwaar knal- en siervuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, Chinese matten, vuurpijlen en enkel schotsbuizen, Romeinse kaarsen en babypijlen. Dit is vuurwerk in de zogenaamde categorieën F3 en deels F2.

Wel toegestaan: sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en deels F2).

Verkoop: koop uw vuurwerk bij verkooppunten die een vergunning hebben. Zij verkopen alleen vuurwerk dat is toegestaan. Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van oudejaarsvuurwerk toegestaan. Verkopers van vuurwerk zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven. Vuurwerk mag uitsluitend worden verkocht op 29, 30 en 31 december.

Vuurwerk uit het buitenland: u mag vuurwerk in het buitenland kopen als het voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag u maximaal 25 kilo vervoeren.

Tijden: vuurwerk afsteken is alleen toegestaan op 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar.

 Vuurwerkvrije zones: Amstelveen kent een aantal vuurwerkvrije zones. Het afsteken van vuurwerk in deze zones is strafbaar: (heem)parken, schoolpleinen, in de omgeving van locaties waar dieren worden verzorgd (kinderboerderijen, maneges, dierenasiel), in de omgeving van locaties waar mensen worden verzorgd (verzorgings- en verpleeghuizen, ziekenhuizen).

Straffen en boetes: illegaal vuurwerk kopen, afsteken of in bezit hebben is strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kunt u een boete of gevangenisstraf krijgen. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor een Halt-straf in aanmerking komen.

Foto: Pixabay