Amstelveen stuurt boa’s de wijken in: vijf vragen en antwoorden

De gemeente Amstelveen maakte deze week bekend wijkboa’s  in te zetten. Maar wat wil de gemeente daarmee bereiken en wat worden hun bevoegdheden? Onze mediapartner NH Nieuws beantwoordt vijf vragen over de wijkboa’s

Waarom kiest de gemeente voor wijkboa’s?
De wijkboa’s zijn een langgekoesterde wens van wethouder Herbert Raat, laat een woordvoerder weten. De wijkboa’s moeten gaan zorgen voor een ‘betere informatiepositie’ van de gemeente in de wijken. Daarmee wil de gemeente zeggen dat ze ‘de voelsprieten, de ogen en de oren van de gemeente in de wijk worden’.

Wat gaan de wijkboa’s precies doen?
Ze zullen contact met inwoners en ondernemers zoeken en onderhouden om te horen wat er speelt en zodoende een laagdrempelig aanspreekpunt worden. Wel kunnen ze waarschuwingen uitdelen, en ‘als het echt nodig is een bon uitschrijven’, aldus de woordvoerder.

Hoeveel wijkboa’s komen er?
Het liefst zou wethouder Raat er meer inzetten, maar voor nu zijn het er vier. Zij krijgen ieder een gedeelte van Amstelveen als werkgebied. Daarvoor is de gemeente opgedeeld in vier gebieden, te weten:

  •  Noordoost (Oude Dorp/Bovenkerk-Dorp, Patrimonium en Amsterdamse Bos)
  •  Noordwest (Randwijck, Elsrijk, Stadshart, Kronenburg/Uilenstede, Kostverloren, Bankras, Buitengebied Noord)
  • Zuidoost (Bovenkerk/Legmeer, Westwijk, deel van Buitengebied Zuid)
  • Zuidwest (Keizer Karelpark, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, deel van Buitengebied Zuid)

Als vier boa’s onvoldoende blijken, zal de gemeente in overleg met de gemeenteraad het team proberen uit te breiden. De gemeente benadrukt blij te zijn dat ze – gelet op de krappe arbeidsmarkt – vier geschikte mensen heeft kunnen werven.

Wat worden de bevoegdheden van de wijkboa’s?
Zoals gezegd: ze mogen waarschuwen en boetes uitschrijven, maar ook mensen aanhouden. Vanaf dit jaar krijgen ze ook toegang tot het kentekenregister, zodat ze makkelijker voertuigen aan eigenaren kunnen koppelen. De gemeente benadrukt dat de wijkboa’s geen vervanging van de wijkagent zijn,  maar ‘een aanvulling op het fantastische werk van de wijkagent’.

Welke uitrusting krijgen de wijkboa’s?
De boa’s krijgen dezelfde uitrusting dam alle andere gemeentelijke handhavers, laat de woordvoerder weten. Dat betekent dat ze in ieder geval een portofoon en een beschermend vest dragen. Afgelopen zomer maakte minister Yesilgöz van Veiligheid en Justitie bekend dat ook handboeien onderdeel gaan uitmaken van de standaarduitrusting van boa’s.

Gemeenten die dat nodig vinden, kunnen een aanvraag indienen om hun boa’s van een wapenstok te voorzien. Eerder zei de Amstelvceense burgemeester Tjapko Poppens geen voorstander te zijn van de wapenstok als onderdeel van de boa-uitrusting.

“Boa’s in Amstelveen zijn goed opgeleid en werken al met bodycams”, zei hij in 2020, naar aanleiding van het geweld tegen een boa op het strand van IJmuiden. “Het mogen dragen van wapens en het volgen van de bijbehorende opleiding past bij de grotere risico’s bij handhaving van de openbare orde (door de politie).”

Foto NH Media