Vrijwilligers Urbanuskerk luiden 2023 in met mijlpaal: meer dan miljoen opgehaald

Vrijwilligers van Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus hebben in vier jaar tijd meer dan een miljoen euro opgehaald voor de herbouw van de afgebrande kerk. De laatste euro’s werden deze week tijdens een bedankconcert bijgeschilderd op de geldmeter die al die tijd aan de buitenkant van kerk hing. 

Secretaris Paula heeft een krukje nodig om met haar kwast het bovenste streepje van de meter te bereiken, maar dat blijkt nog niet genoeg. De meter is te kort en daarom plakt een andere vrijwilliger het enorme bedrag van 1.175.000 euro trots boven het topje van de meter. “Dat hadden we vier jaar geleden niet kunnen dromen, maar we hebben er veel voor moeten doen”, vertelt voorzitter Clem Venne vlak na de onthulling aan NH Nieuws.

“We zijn druk bezig geweest met al die vrijwilligers”Chris van den Helder – bedenker chocolade-actie

Wie nog geen ‘St. Urbanus Chocolade van Martinez heeft geproefd heeft nog een paar maanden de tijd om er één te bemachtigen. “Op het hoogtepunt moet je toch wel een keer gaan stoppen. Als in april de kerk weer officieel opengaat, is dat ook de laatste dag van de chocolaverkoop.”

Meer weten over de brand in en herbouw van de Bovenkerkse Urbanuskerk? Bezoek dan de virtuele kerk en beluister de podcast.

Venne wil de vrijwilligers nu zelf eens in het zonnetje te zetten en organiseerde daarom een speciaal eerste concert voor hen in de herbouwde kerk. De eer was aan familie De Bie, die vier jaar geleden ook het nieuwe orgel zou inwijden. De avond voor dat concert brandde de kerk af.

Alexander de Bie vindt het ‘heel bijzonder’ om nu alsnog orgel en piano te mogen spelen in de Urbanuskerk. “Toen we bij de eerste repetitie de kerk binnenliepen, was het echt van: ‘wauw, het ziet er zó goed uit.’ Ik was heel erg onder de indruk dat in vier jaar tijd alweer zoiets ongelooflijks moois staat.”

De avond van de brand herinnert hij zich nog goed. De familie was op dat moment aan het fietsen in het Amsterdamse Bos. “We waren er meteen naartoe gefietst en zagen het branden. Ongelooflijk.”

Tekst gaat verder

Voor Venne werd het onverwachts een onvergetelijke avond. Zijn inzet werd beloond met een bronzen parochiepenning, vooruitlopend op de aanvraag van een pauselijke onderscheiding van de parochie. “Ik was echt even sprakeloos”, laat hij weten.