Parkeergaragebrand: ‘Angst voor branden elektrische auto vaak onterecht’

Nadat er dinsdag een flinke autobrand ontstond in de parkeergarage naast poppodium P60 dachten veel Amstelveners dat het elektrische auto’s betrof. De brandweer kon dinsdag snel zeggen dat dit met grote zekerheid niet het geval was. “De brand was zo snel geblust, dat dit zo goed als zeker uit te sluiten is. Een auto met een accupakket is namelijk veel lastiger om te blussen en dat vraagt ook veel meer tijd,” aldus een woordvoerder van de Brandweer Amsterdam-Amstelland.

De angst dat elektrische auto’s sneller vlam vatten is in de meeste gevallen dan ook onterecht. Tenminste, als het gaat om volledig elektrische auto’s. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat deze juist veel minder snel vlam vatten in vergelijking met hybride’s en auto’s met een verbrandingsmotor.

’25 branden per 100.00 elektrische auto’s’

Autoweek schrijft dat in de Verenigde staten hybride auto’s veel sneller vlam vatten dan benzineauto’s ‘Per 100.000 verkochte auto’s bleken hybrides vorig jaar betrokken bij ongeveer 3.475 branden. Benzineauto’s vlogen op dezelfde hoeveelheid ongeveer 1.530 keer in brand, maar elektrische auto’s telden slechts 25 branden per 100.000 verkochte voertuigen,’ meldt het autoblad vorig jaar.

Volgens de ANWB wordt de mythe dat elektrische auto’s sneller vlam vatten ook deels gevoed door de media. De bond stelt dat gewone autobranden zo veelvoorkomend dat ze niet langer nieuwswaardig zijn.:”Volgens onderzoek van het Duitse expertisecentrum DEKRA zijn elektrische auto’s minstens zo brandveilig als conventionele auto’s. Ze zijn echter relatief nieuw en liggen daarom vaker onder een vergrootglas.”

Foto: pxhere/VLN NIeuws