Tv-programma Radar: ‘Energielabels woningen Ambrosiuslaan te hoog ingeschat’

De energielabels van een groot aantal sociale huurwoningen in de Ambrosiuslaan zijn veel te hoog ingeschat. Dit blijkt na een uitzending van het consumentenprogramma Radar van AVRO/TROS. Radar liet een onafhankelijk expert een herkeuring doen. De woningen blijken een stuk minder energievriendelijk dan een eerdere keuring die wooncorporatie Eigen Haard had laten uitvoeren.

De bewoners van de flats hebben al jaren twijfels over de energielabels die aan hun huurappartementen zijn toegewezen. Al lange tijd klagen zij bij Eigen Haard over een hoge inschatting. Woningen met dubbelglas uit de jaren ’80 kregen bijvoorbeeld bij de laatste keuring een C-label terwijl daarvoor een F werd gegeven. “Ik heb niet eens een tochtstrip gehad van ze,” klaagt een bewoner voor de camera van het AVRO/TROS-programma Radar.

Onafhankelijk adviseur

Het consumentenprogramma schakelde naar aanleiding van de klachten een onafhankelijk energieadviseur in die een herkeuring uitvoerde. De resultaten waren verbijsterend. Waar in de flat bij de laatste keuring van Eigen Haard alleen maar A, B en C-labels uit de bus kwamen kwam de expert met veel lagere beoordelingen. Er is zelfs een woning met een B-label dat volgens de onafhankelijke expert een G had moeten krijgen. Dit is de laagst mogelijk beoordeling. 

Eigen Haard reageert ook voor de camera van Radar. Zij stellen dat de woningen pas onder handen worden genomen als de EFG-woningen van de woningcorporatie onder handen zijn genomen. Een schatting is dat dat over ongeveer vijf jaar gaat gebeuren. Voor de bewoners is deze redenering vreemd. Hun woningen zijn gekeurd voordat de regels voor de labels werden aangescherpt en eigenlijk hebben ze dus lagere labels zoals Radar ook heeft aangetoond.

Second Opinion

Het Amstelveense D66-raadslid Maarten de Haan vindt de situatie schrijnend. Hij gaat bij de volgende raadsvergadering voorstellen om de gemeente te laten toetsen bij twijfels over energielabels. “Dan kan gedaan worden door energieadviseurs maar dat kunnen energiecoaches zijn. Energiecoaches zijn vrijwilligers die bewoners energie-advies geven. Wellicht dat die na een training ook zo’n label kunnen afgeven en dus een second-opinion kunnen geven.”

Bekijk hieronder de uitzending van Radar.