Cabaret over angst en depressie in De Griffioen

De taboes rond angst en depressie staan centraal in de cabaretvoorstelling ‘Geen Paniek’. Op dinsdag 12 april is het stuk in Theater De Griffioen in Amstelveen te zien. De hoofdrollen worden vertolkt door cabaretier Marjolijn van Kooten en psychiater Bram Bakker. Beiden hebben te maken met psychische klachten. De een als behandelaar, de ander als patiënt.

Bram Bakker is de eerste psychiater in Nederland die zijn kennis op deze manier deelt op de planken. “Met een theatervoorstelling bereiken we een groot publiek”, aldus de psychiater. “En dat is hard nodig om het taboe rondom angst, depressie en zelfmoord te kunnen doorbreken.”

Ruim 20 procent van de Nederlanders kampt met angst en/of depressieklachten zoals paniekaanvallen, zelfmoordgedachten en extreme somberheid. “De meesten isoleren zich omdat ze er niet over durven praten”, aldus Bakker. “Er is veel onwetendheid en vaak ook onbegrip vanuit de directe omgeving. Met alle gevolgen van dien zoals: arbeidsverzuim, toename van klachten en in sommige gevallen zelfdoding.”

Cabaretier Marjolijn van Kooten leed jarenlang aan een zware angststoornis. Met hulp van Bakker ontdekte ze haar grootste passie: cabaret. Ze volgde een theateropleiding en won in 2010 zilver bij het Amsterdams Kleinkunst Festival. Haar angst is onder controle. “Nu wil ik andere mensen met angstklachten laten zien dat er hoop is”, aldus Van Kooten. Ze schreef eerder al het boek Schijtluis, over haar angsten, en die van enkele bekende Nederlanders.

Bram Bakker geeft op humoristische wijze een kijkje in de keuken van een behandelaar en neemt de farmaceutische industrie op de hak. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek ‘Geluk uit een potje’, waarin hij feiten onthult over onze huidige slikcultuur, de rol van de farmaceutische industrie en de gevaren van zogenaamde ‘gelukspillen’. Ook in zijn theatertour zijn dit belangrijke thema’s.  Bakker staat voor het eerst op de planken. Hij wordt begeleid door Richard Kemper, bekend van Veldhuis & Kemper.

De cabaretvoorstelling ‘Geen Paniek’ is te zien op dinsdagavond 12 april in Theater De Griffioen, Uilenstede 106 in Amstelveen en begint om 20.30 uur. Kaartverkoop: 020-5985100.

Lees ook: Amstelveense Joyce wint 50.000 euro bij Postcode Loterij Miljoenenjacht