Geleidehonden tegen ganzenpoep Ouderkerkerplas

Groengebied Amstelland geeft het KNGF vrijstelling van het hondenverbod bij de plas om zo de overlast van ganzenpoep bij de Ouderkerkerplas tegen te gaan.

Van oktober tot april is het een populaire plek voor duizenden vogels die hier overwinteren. Met het zwemseizoen komen er ook een hoop ganzen die zich te goed doen aan het gras op de ligweiden.

Niet alleen de ligweiden vervuilen door de ganzenpoep, bij overmatige regenval stromen de uitwerpselen het water in, wat uiteindelijk tot een negatief zwemadvies kan leiden. Ganzen poepen overdag om de 6 minuten, en ’s nachts om de 15 minuten.

Extra maatregelen

Het groengebied had al eerder maatregelen getroffen, zoals het schudden of verwijderen van eieren, maar dat bleek niet genoeg. Daarom hebben ze extra maatregelen bedacht. Ganzen hebben een hekel aan het onvoorspelbare gedrag van honden. Professionele trainers van de geleidehondenschool krijgen toestemming om ook gedurende het recreatieseizoen -van 15 april tot 15 oktober- hun honden los te laten lopen in het recreatiegebied en op de ligweiden. Het is de bedoeling dat zij met hun honden over de stranden en ligweiden lopen op tijdstippen dat er weinig recreanten zijn.

Voor de samenwerking zijn goede afspraken gemaakt. Loslopende honden moeten bijvoorbeeld goed onder appel staan en hun uitwerpselen moeten worden opgeruimd. Ook zijn de trainers duidelijk herkenbaar aan hun bedrijfskleding.

Lees ook: Niet iedereen blij met nieuwe festiviteitenplek Ouderkerkerplas